Про тварин

Мангуст малий (Herpestes auropunctatus)

Pin
Send
Share
Send


Малий або індійський мангуст (Herpestes auropunctatus) широко поширений в Азії і зустрічається в наступних країнах: Афганістан, Бангладеш, Бутан, Іран, Ірак, Ілрданія, М'янма, Непал, Оман, Пакистан, Саудівська Аравія. У 1870х роках малий мангуст був ввезений в Вест-Індію, в 1880х - Гаваї, США для полювання на щурів, також він потрапив на Фіджі і в Японію. Однак замість полювання на щурів, мангусти стали знищувати місцеву екосистему.

малі мангусти мешкають в лісах, чагарниках колючих чагарників, відкритих місцях проживання, часто тримаються поблизу від поселень людини.

Харчування і особливості

Ці тваринки всеїдні, вони полюють на гризунів, птахів, змій, жаб, а також різноманітних безхребетних: комах, павукоподібних, ракоподібних, молюсків. При полюванні на кобр, малий мангуст дражнить її до тих пір, поки змія не втомиться і потім вбиває її. У мангустів є пахучі залози, розташовані біля анального отвору і на морді. Секретами цих залоз мангусти мітять свою територію. малі мангусти дуже моторні, за ними можна спостерігати годинами, милуючись їх швидкістю і витонченістю. У Стародавньому Єгипті цих звірків використовували для полювання на яйця крокодилів.

Опис і розмноження

Дорослий мангуст досягає в довжину 45-105 см. У нього довгі не висуває пазурі, призначені для риття нір, на кожній лапі чотири або п'ять пальців. забарвлення малого мангуста варіює від червоно-коричневого до сірого.

Мангусти - денні тварини, воліють відокремлений спосіб життя, хоча іноді можна зустріти матір з підлітком. Вагітність у малого мангуста триває 49-50 днів. Самки народжують від 1 до 5 дитинчат (частіше всього 2). Новонароджені важать близько 20 г. Очі відкриваються у них на 17-20 день життя. Статевої зрілості вони досягають у віці близько 1 року.

Як виглядає мангуст: опис і фото тваринного

Мангустові відносяться до невеликим хижакам. У них струнке витягнуте тулуб, Маленька голова і довгий хвіст. Довжина їх тіла без хвоста коливається від 16 до 71 см.

хвіст звірка конусоподібний (товстий біля основи і звужується до кінця), довжиною 19-47 см. Як правило, хвіст мангуста становить дві третини довжини його тіла.

Смугастий мангуст. Автор фото: Joachim Huber, CC BY-SA 2.0

Важать звірята від 210 г до 7 кг (рідко до 9 кг). Азіатські види зазвичай крупніше африканських.

Найменший в сімействі - карликовий мангуст (Helogale parvula), З тілом в 16-23 см, хвостом в 14-19 см, вагою - від 210 до 420 г.

Найважчий - єгипетський мангуст, або іхневмон (Herpestes ichneumon). Дорослий іхневмон важить 7-9 кг.

Мангуст-крабоед (Herpestes urva) - найдовший в сімействі. Його розмір разом з хвостом досягає 85 см.

Але найбільшим вважається білохвостий мангуст (Ichneumia albicauda): Довжина його тіла з головою становить 47-71 см, довжина хвоста - 35,5-47 см, висота в плечах - близько 25 см, маса досягає 1,8-5,2 кг.

Карликовий мангуст. Автор фото: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Єгипетський мангуст (іхневмон). Автор фото: Anna Liflyand, CC BY-SA 3.0

Мангуст-крабоед. Автор фото: Rohit Naniwadekar, CC BY-SA 4.0

Белохвостий мангуст. Автор фото: MCSchaeffer, CC BY-SA 3.0

мордочка мангуста маленька, подовжена, вуха невеликі і округлі.

Очі тварин світло-медові з горизонтальними, вузькими, рідше круглими зіницями. Горизонтальна форма зіниць характерна для рослиноїдних тварин.

У представників цього сімейства може бути від 32 до 40 зубів, їх кількість залежить від виду.

Жовтий мангуст. Автор фото: Tony Hisgett, CC BY 2.0

Сурикат. Автор фото: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

ноги звіра короткі, п'ятипалі, з невтяжнимі, довгими, злегка зігнутими і тупими кігтями. За допомогою кігтів мангуст риє підземні ходи, захищається від ворогів, зрідка може підніматися на дерева.

Все мангусти ходять на пальцях (пальцеходящие), перетинка між якими скорочена або відсутній. Більшість мангустов стають на задні лапи, як ховрахи і повністю випрямляють спину для кращого огляду.

Скелет суриката. Автор фото: Chris Dodds, CC BY-SA 2.0

Вовна мангуста грубувата, складається з пуху і жорсткої довгою ості. Найчастіше вона пофарбована в сірий або бурий кольори, рідше буває коричневою, жовтою, чорною або рудої.

Крім того, вона буває однотонною, смугастої, з сивиною або цятками. Зустрічаються особини з кільцевими візерунками на хвості. Смуги зазвичай розташовані на плечах.

Шерсть смугастого мангуста. Автор фото: 4028mdk09, CC BY-SA 3.0

Забарвлення тіла нерідко відрізняється від забарвлення кінцівок, хвоста або його кінчика. Так, у двох видів мадагаскарських мангустів є повздовжні смуги на спині, а у третього - смугастий хвіст. У смугастого мангуста (Herpestes vitticollis) Відповідно до його назвою на спині розташовані темні поперечні лінії.

Можливі внутрішньовидові варіації забарвлення. Наприклад, стрункий мангуст (Galerella sanguinea), Як правило, сірий або жовто-коричневий, а в пустелі Калахарі в нього руда забарвлення, зустрічаються і особини чорного кольору. В Індії, на островах Ява і Суматра живе карликовий мангуст з шерстю чорного кольору з дрібним жовтим крапом.

Сурикат. Автор фото: Roland Fischer, Zürich (Switzerland), CC BY-SA 3.0

У мангустові, на відміну від віверрових, анальні, а не періанальних пахучі залози. У багатьох видів вони представляють собою великий мішок, як мінімум з двома отворами. Самці і самки залишають пахучі мітки з анальних і щічних залоз.

У тварин відмінний зір, нюх і слух. У водяного мангуста (Atilax paludinosus) Досконало розвинене ще й дотик. Чудова реакція звірків дозволяє легко керувати сильним, гнучким тілом і здійснювати блискавичні кидки.

Мангусти дуже «балакучі», вони видають різні звуки: вереск, гарчання, кудкудакання, гавкіт, муркотіння, уривчасті високі вигуки. Кожен з них має своє значення. Звуками, схожими на кудкудакання, мангуст попереджає нападника: "Не чіпай мене - гірше буде», майже собачий гавкіт - сигнал загальної тривоги, уривчасті високі крики - позивні для відсталих дитинчат.

Вчені зі Швейцарії з'ясували, що «розмова» смугастих мангустів (Herpestes vitticollis) Дуже схожий на мову людини в стадії його становлення. У їх «мови» є голосні і приголосні звуки, а їх поєднання несе певне смислове навантаження. Першим вони вимовляють приголосний звук, службовець ідентифікацією того, хто говорить, другим - голосний, повідомляє нагальну інформацію родичам.

Сурикат. Автор фото: Fir0002, GFDL 1.2

Чим харчується мангуст в природі?

Мангустові в своїй більшості - хижаки, хоча є серед них і всеїдні види. З легкої руки Редьярда Кіплінга широко поширена помилка, що мангусти харчуються, в основному, зміями. Однак змії зовсім не є їх основною їжею. Хоча деякі види (особливо роду Herpestes) Вбивають і їдять отруйних змій.

Мангуст і кобра - найлютіші вороги, так як звір харчується яйцями рептилії. Тому бійки між ними найчастіше бувають спровоковані змією, ніж мангустом. Так вона намагається захистити своє потомство.

В результаті тривалої еволюції мангуст навчився боротися проти кобри. Він знає характер її випадів і блискавично відповідає на них. Наприклад, індійський мангуст сміливо бореться з королівськими кобрами. У нього немає імунітету до їх отрути, перемагає він за рахунок швидкості реакції. Звір встигає помітити початок атаки змії і ухилитися від її кидка. Стрибок мангуста швидше його погляду і випаду лап. Але так легко звірята можуть впоратися не з усіма зміями. Вони часто програють гадів Нового Світу, так як реакція цих рептилій швидше.

У більшості випадків мангусти їдять комах і інших наземних безхребетних, полюють на дрібних хребетних, люблять пташині яйця, охоче ласують птахом або гризуном, на морському узбережжі можуть зловити краба, не відмовляться від риби, іноді їдять фрукти та іншу рослинну їжу. Рідше ловлять зайців, ласок, морських свинок, щенят, ягнят, кошенят, курей і качок.

Єгипетський мангуст їсть сома на березі рибного ставка в рибному господарстві Мааян Цві в Ізраїлі. Автор фото: Вих Пихманн, CC BY-SA 3.0

Водяні мангусти добувають корм в струмках, болоті, у кромки океану, витягуючи своїми кігтиками з мулу крабів, рачків, земноводних. У пошуках їжі тварини обнюхують землю, і, знайшовши видобуток, викопують її. Єгипетський мангуст знищує яйця крокодилів. За це в Стародавньому Єгипті його дуже поважали і шанували.

Тваринки розбивають яйця цікавим чином. Одні витягуються високо на задніх лапах, передні піднімають вгору і кидають яйця з висоти, щоб вони розбилися. Після вдалого кидка звірок лиже білок і жовток. Інші захоплюють яйця задніми ногами і, задкуючи, б'ють їх об камінь або дерево.

Перш ніж напасти на тварину, деякі мангусти, наприклад, смугасті, чесно попереджають про це. Вони згинають дугою тіло, наїжачують шерсть і пронизливо кричать. Ссавець вдає, що біжить на ворога, а саме старанно тупотить на місці (помилкова атака). Таким оригінальним способом мангусти часто відлякують хижих птахів.

Звірятко, що поїдає змію. Автор фото: Amvter86, CC BY-SA 4.0

Де живуть мангусти?

Мангусти водяться на великій території від Південно-Східної Азії до Західної Африки, зустрічаються вони і в Південній Європі, а представники роду Galidiinae - ендеміки Мадагаскару. Деякі види акліматизовані на Гавайських островах, в Вест-Індії і на острові Фіджі.

Стрункий мангуст на водопої. Автор фото: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Місцями проживання мангустов можуть бути вологі джунглі, савани, лісисті гори, квітучі луки, пустелі і напівпустелі (за винятком Сахари), узбережжя моря і навіть міста. У містах мангусти можуть оселитися в канаві, стічної труби, в парку, в дуплі дерева або трухлявому стовбурі. Деякі види воліють селитися недалеко від води, на берегах боліт, водойм, поблизу від річкових лиманів.

Мангусти в більшості своїй ведуть наземний спосіб життя, займаючи кинуті нори або ущелини скель, але певні різновиди (наприклад, стрункий мангуст) можуть оселитися і в дуплах дерев.

Деякі громадські мангусти потребують відповідних сховищах. Так, жителі трав'янистих рівнин Африки охоче селяться в вентиляційних шахтах термітників. Тварини також вміють споруджувати розгалужені підземні тунелі. Сурікати риють нори до глибини в 2 метри, їх горизонтальні ходи розходяться на площі від 80 до 800 м². У місцях, де притулків досить, в лісовій, скелястій місцевості або в районах з пухкої і м'якою грунтом звірята можуть стати найпоширенішими і численними хижаками.

Смугастий мангуст біля входу в нору. Автор фото: Alistair Ian Spearing Ortiz, CC BY-SA 4.0

Види мангустів, назви і фото

Нижче наведено опис деяких різновидів мангустів.

  • Умбі (Rhynchogale melleri)

У перекладі з латинської - мангуст Меллера, названий на честь ботаніка Чарльза Джеймса Меллера. Тварина живе в Південно-Східній Африці. Зустрічається в Танзанії, Малаві, Свазіленді, Демократичній Республіці Конго, Замбії, Зімбабве і Мозамбіку, Південно-Африканській Республіці, а також імовірно в Ботсвані. Живе в лісистих саванах, в порослих травою болотистих місцях, на відкритих пасовищах, де є термітники. Веде одиночний нічний спосіб життя.

Довжина тіла умбі становить 44-48,5 см, довжина хвоста - 30-40 см, вага дорівнює 1,7-3 кг. Шерсть мангуста біла, сіра або світло-бура, на черевній стороні світліше, ніж на спинний, ноги темні. Від носа до верхньої губи умбі проходить смужка голої шкіри.

Харчується мангуст термітами, фруктами і дрібними хребетними тваринами.

Автор фото: Marc Faucher, All rights reserved

  • суриката, або сурікат (Suricatasuricatta)

Тваринки мешкають в пустелях (головним чином в Калахарі і Наміб), саванах, чагарникових степах і трав'янистих співтовариствах Анголи, ПАР, Намібії, Ботсвани.

Розміри сурикатов: довжина тіла - 29 см, довжина хвоста - 19 см, вага - 700-750 г. На спинний стороні шерсть довга, а на черевної та грудної - коротка. Колір її - від жовто-коричневого до сірого з переривчастими коричневими смугами на боках і спині. Голова і горло сірувато-білі, кільця навколо очей, кінчик хвоста і вуха чорні.

Сурікати живуть колоніями, в які об'єднуються 2-3 сім'ї. В цілому в групі може бути до 30 і більше особин. Головна в родині самка, а життя членів колонії строго організована. Тварини активні вдень, встають рано вранці, розчищають вхід в нору, йдуть на пошуки їжі. У спеку сімейство сурикатов відпочиває в тіні, за годину до настання темряви повертається до оселі. Вони активно «перемовляються» один з одним, видаючи масу різних звуків.

Життя сурикатов сповнене небезпек, так як на них полюють багато тварин. Для охорони «дозорні» сурикати можуть іноді вилазити на дерева. У взаємовигідній відношенні з ними знаходиться птах траурний дронго (Dicrurus adsimilis). «Друг сурикатов» попереджає звірків криками про наближення ворогів, а сам ловить комах, потривожених ссавцями.

Їдять сурикати здебільшого комах, меншу частку в їх харчуванні становлять дрібні тварини (скорпіони, ящірки, змії, багатоніжки, павуки), а також рослини. Сурікати можуть довго стояти на задніх лапах, випрямивши спину, приймати химерні пози, при цьому виглядають звірята дуже забавно. За цю здатність їх називають человекоподобіе (антропоморфними) тваринами. Вони добре приручаються, тому їх тримають в домашніх умовах.

Автор фото: Dirk Vorderstraße, CC BY 2.0

Автор фото: Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0

  • Смугастий мангуст, мунго, або зебровий мангуст (Mungos mungo)

Довжина тіла мангуста - 340-450 мм, довжина хвоста - 220-290 мм, середня вага - 1,8 кг, максимальний - 2,25 кг. Тіло вкрите жорсткою шерстю, короткою у голови і подовжується до хвоста. Забарвлення шерсті на тілі коричнево-сіра з поперечними темно-коричневими смугами на спині, які нагадують смужки зебри. На ногах - від темно-коричневого до чорного, кінчик хвоста чорний.

Мешкає мангуст в Африці на південь від Сахари, зустрічається в таких країнах, як Ангола, Ботсвана, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камерун, ЦАР, Чад, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Кот-д'Івуар, Еритрея, Ефіопія, Габон, Гамбія, Гвінея, Гвінея-Бісау, Кенія, Малаві, Малі, Мозамбік, Намібія, Нігерія, Руанда, Сенегал, Сомалі, ПАР, Судан, Свазіленд, Танзанія, Уганда, Замбія, Зімбабве.

Активний звірок днем, живе в саванах по берегах річок і в хащах колючих чагарників. Часто тримається невеликими групами, в яких немає суворої ієрархії. Сам нір не риє, користується вже готовими притулками, наприклад, термітниками і ущелинами в скелях. Притулку змінює кожні 2-3 дні.

Харчується комахами, багатоніжками, равликами, яйцями птахів, зміями, ящірками, дрібними гризунами, дикими фруктами.

Автор фото: JP, CC BY-SA 3.0

  • Довгоноса кузіманза, або довгоносий кузіманзе (Crossarchus obscurus)

Тварина живе в Західній Африці від Сьєрра-Леоне до Камеруну. Ареал проживання охоплює такі країни, як Кот-д'Івуар, Гана, Гвінейська Республіка, Ліберія, Сьєрра-Леоне.

Довжина його тіла дорівнює 300-370 мм, хвоста - 150-210 мм, вага - до 1 кг. Забарвлення шерсті змінюється від темно-коричневої до сірої або чорної. Мордочка і вуха світліші, ноги темно-коричневі. Ніс кузіманзи подовжений і рухливий. Кігті на передніх лапах довші, ніж на задніх.

Зустрічається мангуст в густому підліску вологих джунглів, в заплавних лісах, в саванах і в горах до висоти в 1500 м над рівнем моря. Більшість довгоносих кузіманз веде денний спосіб життя, але є відомості про їх активності вночі. Живуть звірі групами з 3 моногамних сімей, в яких в цілому налічується від 20 особин і більше. Тварини не мають постійних жител, ховаються в густій ​​рослинності, в ущелинах стовбурів дерев, в поглибленнях ґрунту.

Харчуються равликами, дощовими черв'яками, мокрицями, комахами, жабами, зміями, крабами, ящірками, птахами і їх яйцями, ягодами і фруктами.

Автор фото: Cliff, CC BY 2.0

  • Жовтий мангуст, або лісіцевідний мангуст (Cynictis penicillata)

Зустрічається в Південній Африці: в Намібії, Анголі, ПАР, Зімбабве і Ботсвані. Живе парами або сімейними групами, часто в співтоваристві сурикатов.

Це дуже гарний мангуст, забарвлення його часто рудо-жовта з сірими цяточками, підборіддя і кінчик хвоста білі.Вуха досить великі, мордочка загострена, а хвіст пухнастий, що робить мангуста схожим на лисицю. Залежно від ареалу колір особин може змінюватися - від червонувато-жовтого до жовто-сірого. Забарвлення змінюється і по сезонах: влітку вона червона, взимку сіра. Розмір тіла становить 27-38 см, довжина хвоста - 18-28 см, вага - від 440г до 1 кг.

Жовті мангусти добре вміють копати самі, але вважають за краще займати нори, вириті долгоног (Pedetes capensis) Або ховрашками (Spermophilus, або Citellus). Іноді селяться в одному житлі разом з ховрашками. Активні звірята днем, живуть сімейними групами від 4 до 8 особин.

Їдять здебільшого різноманітних комах, рідше полюють на гризунів, птахів, ласують і пташиними яйцями.

Автор фото: Matěj Baťha, CC BY-SA 3.0

  • Єгипетський мангуст (фараонова щур, іхневмон) (Herpestes ichneumon)

Вид поширений на більшій частині Африки, за винятком Сахари і екваторіальних лісів, зустрічається в країнах Азії (Йорданія, Ізраїль, Ліван, Сирія, Туреччина), мешкає також на півдні Європи: в Іспанії і Португалії. Це священна тварина древніх єгиптян, шановане за здатність розоряти гнізда крокодилів і поїдати їх яйця.

Довжина тіла - 48-60 см, хвіст довжиною до 50 см, вага - 3,6-7 (9) кг. Забарвлення сіре з сивиною, з пучком чорного волосся на кінчику хвоста у вигляді пензлика. Пальці на ногах іхневмон майже до половини з'єднані короткою перетинкою.

Мешкає він на рівнинах або в лісах, але частіше заселяє берега річок, зарослі очеретом та іншої прибережної рослинністю.

Вдень мангуст поїдає комах, птахів, яйця, ящірок, ловить змій, охоче їсть фрукти. Живе поодиноко, рідше невеликими групами. Звуки видає тільки тоді, коли поранений, весь інший час проводить мовчки.

Автор фото: מינוזיג, CC BY-SA 4.0

  • Карликовий мангуст (Helogale parvula)

Має великий ареал проживання: зустрічається від південної частини Сомалі та Ефіопії до ПАР, на захід від Північної Намібії, Південно-Західної та Центральної Анголи і південно-східній частині Конго. Зазвичай мангуст селиться на висотах близько 2000 м над рівнем моря. Мешкає в лісистих саванах і на сухих луках. Особливо численні в місцях, де є термітники - улюблені спальні місця.

Це найменший вид з сімейства мангустові. Довжина його тіла становить 16-23 см, хвіст - 14-19 см, вага - від 210 до 420 г. Забарвлення - від сірувато-жовто-коричневого до темно-коричневого з тонкої сивиною. Зустрічаються і зовсім чорні карликові мангусти.

Це виключно соціальні тварини, в групі яких може бути від 2 до 30 особин. Вночі вони сплять в термітниках, серед купи каміння, в порожнинах дерев.

Вдень полюють на комах (жуків, термітів, коників, цвіркунів) і їх личинок, павуків, скорпіонів, дрібних ящірок, змій, невеликих птахів і гризунів. Доповнюють свій раціон ягодами.

Автор фото: Miika Silfverberg (MiikaS), CC BY-SA 2.0

  • Індійський мангуст (Herpestes smithii)

Звірка також називають мангустом Сміта, рум'яним мангустом, червоним мангустом. Ендемік Індії та острова Шрі-Ланка, помічений в Непалі. Веде одиночний, сутінковий спосіб життя. Зрідка піднімається на дерева, але більшу частину життя проводить на землі. Віддає перевагу затишні місця: зарості чагарнику, рідколісся і ліси, рідше зустрічається у відкритих ландшафтах і на висоті до 2200 м над рівнем моря. Близько до житла людини не наближається, але в Індії часто гине на жвавих автомобільних трасах.

Індійський мангуст має тіло завдовжки до 45 см, хвіст довжиною 40 см, середня вага в 1,9 кг. Забарвлення його варіює від світлої коричнево-сірого до чорної, з білими і рудими плямами. Кінцівки темно-коричневі, куприкова частина хвоста чорна.

Основу раціону складають миші, птахи, змії, щури, ящірки і їх яйця. Також індійські мангусти можуть їсти падаль.

Автор фото: Kalyanvarma, CC BY-SA 3.0

  • Звичайний мангуст, або індійський сірий мунго (Herpestes edwardsii)

Шерсть мангуста сіра або сріблясто-сіра, на ногах коричнева. Волосся грубіші, ніж у інших видів сімейства. У сірого мунго присутні і руді ділянки - навколо очей і морди, а також на кінчику хвоста.

Географічні популяції виду відрізняються за кольором. Є групи тварин з кільцеподібним візерунком на тілі, з шерстю молочно-білого або чорного кольору. Довжина хвоста звичайного мангуста дорівнює довжині їх тіла. Розміри мангуста без хвоста - 36-45 см, хвіст - 45 см. Маса звірка варіює від 0,9 до 1,7 кг. Самці більші за самок. Індійські сірі мангусти цікаві тим, що можуть розрізняти 4 кольори, а це більше, ніж інші ссавці.

Живуть звичайні мангусти в Західній Азії і на півострові Індостан. Країни проживання: Афганістан, Бахрейн, Бангладеш, Бутан, Індія, Іран, Кувейт, Непал, Пакистан, Саудівська Аравія, Шрі-Ланка, Туреччина, ОАЕ. Зустрічаються тварини в світлих лісах, серед чагарників, на оброблюваних полях, часто близько від житла людей. Живуть в норах або ховаються серед дерев, чагарників, каменів, іноді в стогах сіна. Зрідка вони харчуються яйцями гавіала.

Автор фото: J.M.Garg, CC BY-SA 3.0

  • Водяний мангуст (Atilax paludinosus)

Досить великий мангуст, його тіло від голови до основи хвоста одно 44-62 см, хвіст довжиною 25-36 см, важить тварина від 2 до 5,5 кг. У нього довгий, густий темно-коричневе хутро, а кінчики остьовіволосся чорні. Зустрічаються рудуваті або майже чорні особини. Від інших мангустов водяній мангуст відрізняється впізнаваною витягнутою мордою і наявністю плавальних перетинок між пальцями. Його кігті короткі тупі, використовуються для копання. Товстий хвіст сильно звужується до кінчика.

Водяний мангуст зустрічається по всій території Африки на південь від Сахари. Живе поряд з прісними водоймами, оточеними густою рослинністю. Мешкає також у боліт, лиманів, в очеретяних заростях. Але був зафіксований і в горбистих місцевостях з відсутністю водойм.

Автор фото: Derek Keats, CC BY 2.0

Розмноження мангустов

У віці 9-12 місяців мангусти починають розмножуватися. Шлюбний сезон у видів настає в різний час, у мешканців саван і пустель він пов'язаний з приходом вологого сезону.

Вагітність самки зазвичай триває 60 днів, у малого мангуста - 42 дня. У самок народжуються 2-4 дитинчати (рідше до 6). Вони майже голі, сліпі і крихітні, важать близько 30 грам. Зір у дітей з'являється через 10-20 днів. Протягом 4-8 тижнів дитинча мангуста харчується молоком матері.

Сурикат з дитинчам. Автор фото: * Light Painting *, CC BY 2.0

У громадських мангустов самки годують не тільки того, кого безпосередньо народили, а будь-якого голодного малюка.

До кінця молочного періоду мати привчає дітвору їсти м'ясо та інші продукти. Вона носить їжу в роті навколо них і чекає, поки мангустята або сурікатята спробують вирвати її.

Дитинчата звичайного мангуста. Автор фото: Vinc3PaulS, CC BY-SA 3.0

Дитинчата суриката. Автор фото: Francis C. Franklin, CC BY-SA 3.0

Охоронний статус мангустов

Мангусти відносяться до однієї з процвітаючих, широко поширених груп ссавців. Зникнення не загрожує жодному з видів. Однак різновиди, які населяють Мадагаскар, страждають від руйнування природних місць мешкання.

Людина винищував яванского і жовтого мангустів, а також сурикатов, але вони як і раніше численні. Справа в тому, що такі південноафриканські види, як жовтий мангуст і сурікат, вважалися переносниками сказу і піддавалися переслідуванням. Що ж стосується яванского мангуста, в кінці XIX століття він був завезений в Вест-Індію і на Гавайські острови. Передбачалося, що він стане боротися з щурами на плантаціях цукрової тростини, але мангуст став нападати і на інших представників місцевої фауни, так що в даний час місцеві жителі вважають його шкідником і переносником сказу.

Вороги мангустов в природі

Найбільшу небезпеку для звірів представляють хижі птахи: орли, яструби, канюки, луні. З наземних хижаків мангустов їдять шакали, лисиці, дикі коти, гієни, леопарди, каракали, сервали, змії, великі варани.

У соціальних видів є «дозорні», які криком сповіщають інших про небезпеку, що наближається. Кожен з звірків стає на охорону в свою чергу. Захищаються мангусти активно: від великих хижаків ховаються в притулку або рятуються втечею.

З дрібними нальотчик представники сімейства намагаються боротися групою. Стають в коло і хором видають загрозливі крики. Якщо і це не допомагає, то мангусти активно використовують кігті і зуби, а також вистрілюють рідиною з анальних залоз. В крайньому випадку мангуст падає на землю і прикидається мертвим.

Існує думка, що мангусти не бояться змій. Насправді, у них немає імунітету від отрути рептилій, але вони менш сприйнятливі до нього завдяки мутації рецепторів, на які він діє. Бій змії і мангуста не завжди закінчується на користь останнього. Малайці стверджують, що якщо кобра все ж вкусить мангуста, він лікується коренем рослини мунго (Vígna mungo). Але якщо з дрібними зміями, в тому числі і кобрами, звірята справляються за рахунок швидкості реакції, то пітона (Pythonidae), Гримучих змій (Crotalinae), В тому числі звичайну жарараки (Bothrops jararaca) І дорослу чорну мамбу (Dendroaspis polylepis) Здолати не можуть.

Взято з youtube -каналу: www.youtube.com/watch?v=MY1F7G_DFRk

Деякі види живуть у співпраці з іншими тваринами:

  • Наприклад, карликові мангусти і птахи-носороги - постійні супутники.
  • Жовті мангусти нав'язуються в «друзі» до Капського земляним білків (Xerus inauris), Мешканцям пустель півдня Африки. Білки добре відслідковують простір навколо себе і повідомляють про небезпеку.

Єгипетський мангуст дивиться на кота. Автор фото: מינוזיג, CC BY-SA 4.0

Користь і шкода мангустов

Мангусти важливі для здорових екологічних спільнот, бо вони знижують кількість шкідливих комах. Людина здавна використовував їх для боротьби з отруйними зміями і щурами. В Африці і Південній Азії ручних мангустов тримають як домашніх улюбленців, доручаючи їм боротьбу з гризунами та рептиліями. У минулому моряки брали мангустов в плавання для боротьби з корабельними пацюками. Саме метою знищення гризунів їх завезли в країни Нового Світу. Але замість боротьби з пацюками мангусти почали знищувати інших представників місцевої фауни, наробивши чимало лиха. На островах Карибського басейну вони полювали на поросят, щенят, кошенят, ягнят, курей, качок, морських свинок і на рідкісних тварин - щелезуб. Завезені в 1883 році на Гаваї, вони надали і там негативний вплив на місцеві види. В даний час мангустов заборонено ввозити в багато країн світу.

У Пакистані та Індії звірків використовували в своїх шоу заклинателі змій. А на японському острові Окінава влаштовували бої мангустов зі зміями, заборонені лише після втручання захисників тварин. Але і сьогодні цей варварський звичай не викорінено, і в інтернеті з'являються жорстокі відео. Істоти, які називають себе людьми, люблять спостерігати за смертю нещасних тварин, яких вони не залишають вибору.

Деякі мангусти поселяються поблизу житла людини і здійснюють набіги на курники, є переносниками сказу. За це їх знищують місцеві жителі.

Багато видів в молодому віці легко приручаються і стають ручними тваринами.

Полосатошейний мангуст. Автор фото: Yathin sk, CC BY-SA 3.0

Зміст мангуста в домашніх умовах

Перш ніж завести мангуста, оцініть всі за і проти. Якщо ви збираєтеся тримати тварину в маленькій клітці, звір буде нудьгувати і може захворіти. Йому потрібно достатньо місця.

Клітка, а точніше вольєр для мангуста, повинна бути розмірами не менше 2 * 1 * 0,5 м, в ній потрібно розмістити невеликий будиночок, гілку на всю висоту вольєра, мисочку для їжі і поїлку. Для обігріву мангустов потрібна інфрачервона лампа.

Звірка слід обов'язково випускати з клітки попустувати і пограти. Причому вам доведеться щодня виділяти час на гру з мангустом, так як залишати його без нагляду не можна. Він дуже цікавий, проказник, може подряпати або погризти меблі, порвати щось або взагалі втекти в погано прикриту двері.

У мангуста дуже специфічний запах. За допомогою пахучих залоз, розташованих на морді і в анальному мішку, звір буде постійно мітити свою територію, і його аромат в квартирі буде досить відчутний. Слід також пам'ятати, що мангуст - це дика тварина, і пограти з ним, як з котом або собакою, не вийде. Звірятко може сильно вкусити або подряпати, прийнявши вашу гру за прояв агресії. Домашні сурикати, якщо їх декілька, будуть ревно захищати територію і конфліктувати з кішками і собаками.

Якщо все це вам не страшно, підбирайте відповідного вам звірка і постарайтеся з ним подружитися. Однак пам'ятайте: ви назавжди у відповіді за тих, кого приручили!

Жовтий мангуст. Автор фото: chuffed88. Взято з сайту www.petforums.co.uk

Чим годувати мангустов в домашніх умовах?

У добовому раціоні мангуста має бути порівну білків і вуглеводів. Годувати вихованця потрібно кілька разів на день, розділяючи при цьому білкову та вуглеводну (овочі, фрукти) їжу.

Мангусту можна давати:

  • сиру рибу,
  • нежирне сире м'ясо (кролика, яловичину, курку),
  • фрукти і ягоди: яблука, банани, манго, хурму, кавун, полуницю, вишню і т.д.,
  • овочі - будь-які, крім картоплі,
  • сухі корми та консерви для собак або кішок,
  • живий корм: цвіркунів, тарганів, зофобас, борошняних черв'яків,
  • тельбухи,
  • равликів,
  • комах,
  • нежирний сир,
  • дрібних гризунів,
  • сирі і варені яйця.

Категорично забороняються: копчення, смажена їжа, соління, гриби, горіхи, молоко, картопля і чіпси, майонез, цибуля, часник.

Стрункий мангуст. Автор фото: Karelj, CC BY-SA 3.0

Pin
Send
Share
Send