Про тварин

Сапсан птах

Pin
Send
Share
Send


ареал сапсана (Falco peregrinus) надзвичайно широкий, ці птахи мешкають по всій Євразії, Північній Америці і на більшій частині Африки, також зустрічаються на Мадагаскарі, деяких тихоокеанських островах (аж до Австралії), на крайньому півдні Південної Америки. Сапсан населяють відкриті місцевості, найчастіше зустрічаються в тундрі, лісотундрі, лісостепах, саванах, на скелястих узбережжях морів. Суцільних лісових масивів і пустель ці сокола уникають, зате охоче селяться в урбаністичних ландшафтах починаючи від старовинних соборів в маленьких містечках і закінчуючи сучасними хмарочосами мегаполісів. У тропічних областях вони оседли, на півдні помірної зони взимку роблять кочівлі на південь, в північних частинах ареалу це типово перелітні птахи.

Як і більшість соколів, сапсан - птах середньої величини. Довжина його тіла досягає 40-50 см, вага коливається від 0,6 до 1,3 кг, причому самки більші за самців. Тіло у сапсана обтічної форми, груди з добре розвиненою мускулатурою, крила довгі, а хвіст, навпаки, закоротка. Кінці крил загострені, хвіст тупо зрізаний, дзьоб хоч і виглядає невеликим, але міцний і закінчуються гострим гачком. Головна зброя сапсана - відносно довгі ноги з сильними і кігтистими пальцями. Удар кігтистими лапами на великій швидкості розтинає тіло жертви немов різак. Забарвлення у самців і самок однаковий: зверху тіло сапсанів грифельно-сіре, такого ж кольору щоки, нижня сторона тіла світла - від білої до рудувато-охристой. По всьому тілу розкидані пестрини, майже непомітні на верхній стороні крил і формують чіткий «яструбиний» малюнок на нижньому боці тіла. Підстава дзьоба, повіки і лапи яскраво-жовтого кольору. У окремих підвидів можуть бути невеликі відхилення від цього забарвлення.

Опис і особливості

Сапсан досить великий хижак зі свого сімейства. Довжина тіла становить від 34 до 50 сантиметрів, а розмах крил від 80 до 120 сантиметрів. Самки, як правило, по-крупніше 900-1500 грамів. Самці важать 440-750 грамів. Зовнішні відмінності між різностатевими особинами не виражені.

Статура, як у активних хижаків: грудна клітка потужна з опуклими і твердими м'язами, ноги короткі, товсті, сильні, дзьоб загнутий серпообразно, надклювье завершується гострими зубцями, здатними перекусити шийні хребці жертви. Очі великі, як для птиці, опуклі, темно-карі, шкіра навколо очей знебарвлена, оперення відсутній.

Забарвлення оперення. У статевозрілих особин спинка, крила і надхвостье мають аспидно-сірий колір, можуть бути присутні не дуже чіткі поперечні смуги темного забарвлення. Кінчики крил чорні. Черевце найчастіше забарвлене в світлі тони або охристое, все залежить від регіону проживання. Груди і боки прикрашають рідкісні схожі на краплі пестрини.

Закруглений до низу хвіст має чорне забарвлення і невелику темну смужку на кінці. Голова чорна в верхній частині, знизу світла. Потужні нижні кінцівки і серповидний дзьоб чорні, підстава надклювья жовте.

Птахам першого року життя характерний більший контраст в забарвленні: спинка бура, охриста, животик дуже світлий, пестрини поздовжні, ноги жовті, підстава надклювья блакитно-сіре. Забарвлення оперення сокола сапсана залежить приналежності до виду, а також від регіону його постійного проживання.

Вчені орнітологи вивчили і описали 19 підвидів сапсана, для кожного характерний свій ареал проживання:

  • Falco peregrinus peregrinus Tunstall, номінативний підвид. Ареал проживання Євразія. Прив'язаний до постійного місця проживання.
  • Falco peregrinus calidus Latham, тундровий або белощекий. Проживає на островах Північного Льодовитого океану, Арктичному узбережжі. Взимку змінює місце проживання на більш теплі райони Середземного, Чорного і Каспійського морів.
  • Falco peregrinus japonensis Gmelin (включаючи kleinschmidti, pleskei і harterti). Постійно проживає на територіях північно-східного Сибіру, ​​Камчатці, Японських островах.
  • Мальтійський сокіл, Falco peregrinus brookeiSharpe. Постійні місця проживання: Середземномор'ї, Піренейський півострів, Північно-Захід Африки, Кавказ і південний берег Криму.
  • Falco peregrinus pelegrinoides Temminck- сокіл Канарських островів, Північної Африки і Близького Сходу.
  • Falco peregrinus peregrinator Sundevall, дуже маленький сокіл, проживає на постійному місці в Південній Азії, Індії, Шрі-Ланці, Пакистані, південному сході Китаю.
  • Falco peregrinus madens Ripley & Watson - майже зниклий вид з островів Зеленого мису, орнітологи виявили тільки 6-8 живуть пар. Присутній статевої диморфізм забарвлення, не характерний іншим підвидів.
  • Falco peregrinus minor Bonaparte, осілий підвид Південної Африки.
  • Falco peregrinus radama Hartlaub -Афріканскій підвид, вважає за краще Мадагаскар і Коморські острови.
  • Falco peregrinus ernesti Sharpe, дуже рідкісний птах, яка постійно проживає на одному місці. Зустрічається в районі Скелястих гір на західній частині Американського материка.
  • Falco peregrinus macropus Swainson 1837 і Falco peregrinus submelanogenys Mathews 1912 проживають тільки на Австралійському материку.
  • Falco peregrinus pealei Ridgway (чорний сокіл), найбільший з підвидів. Ареа л проживання: береги Північної Америки, Британська Колумбія, острови Королеви Шарлоти, узбережжі Берингової моря, Камчатка, Курильські острови.
  • Арктичний Falco peregrinus tundrius White, на холодну пору переміщається в більш теплі регіони центру і півдня Америки.
  • Теплолюбний Falco peregrinus cassini Sharpe. Постійний житель Еквадору, Болівії, Перу, Аргентини.

Харчування і особливості полювання

улюблена видобуток сапсанів - птиці середньої величини: голуби, чайки, кулики. У період вигодовування пташенят сапсани можуть полює і на незвично дрібну здобич (дрібних куликів і горобиних птахів), але часом їх здобиччю можуть стати птахів набагато більші них. Сапсану не складає труднощів добути чаплю, гусака, качку, вага яких в кілька разів перевищує його власний. На наземних тварин (гризунів) сапсани полюють рідко, а більших звірів не чіпають взагалі. Сапсан здатні брати видобуток як з землі (хворі або молоді птахи, які не вміють літати), так і з повітря, але найбільш знамениті їх повітряні полювання. Політ сапсана легкий з частими помахами крил, птах при цьому розвиває швидкість не більше 100-110 км / год. Це немало, але з такою ж швидкістю літають стрижі, ластівки і навіть голуби. Однак у сапсана є секретна зброя - стрімке піке. Ось тут сапсан не знає рівних в світі тварин, адже в падінні його тіло розрізає повітря зі швидкістю 240-300 км / год! Це найвища швидкість, яка зафіксована серед усіх живих істот взагалі.

У зв'язку з такими особливостями польоту у сапсанів виробився свій стиль полювання. Ці птахи не намагаються наздогнати жертву у відкритому змаганні на швидкість, частіше сапсан вистежує видобуток з укриття (щілини в скелях, сухого дерева), а потім раптовим ривком наздоганяє її, причому сапсан намагається не летіти за жертвою по прямій, а підпірнути під неї або навіть виявитися зверху. Тоді він складає крила (це помітно збільшує швидкість вільного падіння) і пікірує на жертву. Сапсан вистачає видобуток лапами, що в поєднанні з величезною швидкістю зіткнення вже може бути для жертви смертельним, якщо цього виявилося недостатньо, сапсан добиває видобуток ударом гострого дзьоба.

Розмноження

Живуть сапсани поодинці, в гніздовий період тримаються парами. Свої ділянки пари птахів охороняють дуже ревно, вони виганяють звідти не тільки своїх родичів, а й інші великі види птахів, наприклад, орлів. Ділянки сапсанів великі, кожне місце гніздування віддалене від сусіднього на відстань 3-10 км. Цікаво, що поблизу від свого гнізда сапсани ніколи не полюють, як багато не було б тут видобутку, тому гуси, лебеді, казарки прагнуть облаштуватися ближче до гнізд сапсана. У цьому випадку вони і їх потомство гарантовано захищені не тільки від нападу соколів, а й від атак інших хижих птахів, яких сапсани проганяють.

Сапсан - моногамні птахи, їх пари зберігаються на все життя. Шлюбний ритуал полягає в акробатичному польоті, перекидах в повітрі і передачі самцем самки видобутку на льоту. Гнізда у сапсанів досить неохайне, підстилка гнізда завжди бідна і складається з декількох гілочок і великих пір'я. Найчастіше цю сокола не будують гнізда самі, а займають гнізда ворон, нахабно виганяючи господарів. Власні гнізда сапсани завжди прагнуть споруджувати на безпечних височинах (скелях, високих будівлях), при наявності настільки зручних гніздівель вони можуть займати такі місця з покоління в покоління протягом століть. У кожної пари на ділянці є ще й кілька запасних гнізд, які вони можуть використовувати при руйнуванні основного. На великих рівнинах (наприклад, в тундрі) сапсани виривають для гнізда неглибоку ямку в землі.

У квітні-травні самка відкладає 2-5 яєць (частіше 3) червоно-каштанового кольору з темними цяточками. Обоє батьків насиджує кладку 33-35 днів, але самка сидить на гнізді частіше. Пташенята сапсана покриті білим пухом і перший час обігріваються самкою. Самець забезпечує сімейство кормом, видобуток батьки рвуть на дрібні шматочки і згодовують пташенятам окремі м'ясні волокна. Пташенята швидко ростуть і вже через місяць оперяються, а через півтора пробують літати. Мистецтво спритною полювання дається молодим птахам не відразу, тому ще близько місяця після того, як вони встануть на крило, молодих сапсанів підгодовують батьки. Статевої зрілості птахи досягають до року, але пари утворюють тільки в 2-3-річному віці.

Чисельність

В середині ХХ століття в сільському господарстві стали масово використовувати пестициди (препарати для знищення комах), і це призвело до трагічних наслідків для сапсанів. Шкідливі речовини стали накопичуватися в організмі комах і комахоїдних птахів, а при поїданні останніх сапсанів потрапляли і в їх організм. Високі дози ДДТ порушували обмін речовин у сапсанів, і вони несли яйця з аномально тонкою шкаралупою, що призвело до глобального скорочення світової популяції цих птахів. Тільки повна заборона ДДТ і розведення сапсанів в спеціальних розплідниках дозволило зберегти сапсанів. Зараз вони відновили чисельність і навіть намагаються заселяти такі великі міста як Москва і Нью-Йорк. Тут у сапсанів багата кормова база у вигляді величезних зграй голубів.

Спосіб життя і місце існування

Сапсан - хитрий і невибагливий хижак, успішно приживається по всій Земній кулі, крім Антарктиди і Нової Зеландії. Йому не страшні високі арктичні морози і сильна спека африканських тропіків.

Уникає надзвичайно холодні полярні райони, гірські масиви вище 4 тисяч метрів, пустелі, тропіки з надлишком вологи і великі степу. У Росії гніздування відсутні тільки в Поволзьких степах і Західної частини Сибіру.

Віддає перевагу скелястим берегам різноманітних водойм. Місце для гніздування вибирає важкодоступне для природних ворогів (в тому числі людини), обов'язково з хорошою видимістю і ділянками для вільного підльоту.

Самі підходящі умови гніздування є в долинах гірських річок, скелясті береги і наявність водойми забезпечують найбільшу щільність популяції. В горах селиться на скелястих виступах, в лісі вибирає самі високих деревах, по сторонам річкових обривів, на мохових болотах, із задоволенням займає гнізда інших птахів.

іноді гніздо сапсана можна побачити у великих містах, на дахах висотних кам'яних будівель. Також непоганим місцем гнізда стають труби різних заводів, мости, високі дзвіниці, ніші багатоповерхівок, в загальному все, що хоч якось нагадує природні скелясті уступи.

Основна маса птахів веде осілий спосіб життя, виняток становлять лише популяції, що живуть в складних умовах крайньої Північ, вони перелітають на час зимівлі в тепліші райони. Іноді, частіше в холодну пору, можуть переміщатися на кілька кілометрів, в пошуках кращої кормової бази.

Протяжність територія одного гнізда становить від 2 до 6 кілометрів. Це необхідно для забезпечення потрібної кількості корму, гостра потреба в якому значно зростає в період вигодовування потомства. У кожної пари є 6-7 місць, придатних для кладки яєць їх використовують не один сезон.

Птахи люто охороняють свої мисливські угіддя, при вторгненні в свої володіння нападають навіть на значно перевищують за розмірами особин (орли, ворони). Наближення людини відчувають з відстані 200-300 метрів і подають сигнал тривоги.

Якщо порушник продовжує рух до гнізда самець голосно кричучи починає кружляти над головою, періодично сідаючи на зростаючі неподалік дерева, самка приєднується до нього. Охороняє гніздо з пташенятами сапсан стає досить агресивним, може вигнати зі своєї території досить великих ссавців: собак, лисиць, песців.

Харчується сапсан переважно значно меншими за розмірами птахами: горобці, дрозди, шпаки, качки, голуби. Іноді його жертвами стають: кажани, білки, зайці, водоплавна птиця. Як справжній хижак займається руйнуванням чужих гніздівель.

Різноманітність харчування залежить від місця проживання, наприклад, белощекий сокіл полює переважно на поширених на його кормової території ховрахів, лемінгів і полівок. Вони складають не менше 30% від загального обсягу видобутку.

Полювання влаштовується в ранкові або вечірні години. Сапсан найчастіше сидить в засідці високо на уступі чекаючи поява видобутку. Може пролітати біля самої землі намагаючись злякати і вигнати з укриття причаїлася видобуток.

Побачивши здобич птах піднімається високо в небо, склавши крила, різко пірнає вниз, практично під прямим кутом, йде в круте піке, намагаючись вдарити сильними лапами жертву. Іноді сапсани полюють парами. Намагаючись спіймати здобич в повітрі на льоту або на підльоті, по черзі пірнаючи за жертвою.

Кружляючи над полями виглядаючи здобич птахи літають з невеликою швидкістю, навіть стриж здатний обігнати знаменитого мисливця. Але тільки пильне око вловив рух жертви його поведінка різко змінюється, стрімке, смертельне піке, головний козир безстрашного мисливця.

при пікіруванні швидкість сапсана часом зростає до 322 км / год, це найшвидша птах у світі. Удар його лап наскільки сильний, що жертва не рідко позбавляється голови. Випадково вижила після такої потужної атаки видобуток буде добита потужним дзьобом, забезпеченим гачком. Трапезують на піднесених з хорошим оглядом місцях.

Їдять свою здобич вибірково, залишаючи цілими: голову, крила, ноги, чим відрізняються від інших пернатих хижаків. Навколо гніздування можна виявити залишки їжі, за якими вчені орнітологи визначають раціон харчування птиці. Також за наявністю характерних останків можна безпомилково встановити належить гніздо сапсану або іншому хижакові.

Цікаві факти

У США на балконі хмарочоса стоять веб камери, за допомогою яких бажаючі можуть спостерігати за життям сапсанів, що гніздяться вище 50 поверху. У Москві також проживає, правда поки тільки одна пара сапсанів, вони оселилися на головній будівлі МДУ.

Сапсан - став символом американського штату Айдахо, і його зображення відображене на пам'ятній монеті в 25-центів, надрукованій монетним двором в 2007 році. На російських прапорах і гербах присутнє зображення сапсана: Суздаль, Сокіл, Кумертау, він був родовим знаком давньоруських князів.

Кружляючи над полями виглядаючи здобич птахи літають з невеликою швидкістю, навіть стриж здатний обігнати знаменитого мисливця. Але тільки пильне око вловив рух видобутку його поведінка різко змінюється, стрімке, смертельне піке, головний козир безстрашного мисливця.

Цікаво, що розвиває понад звукову швидкість птах не відчуває нестачі повітря, цьому сприяє спеціальне будова носової перегородки. Рух повітря сповільнюється, і птах продовжує дихати, як зазвичай.

У 1530 році острів Мальта був переданий Імператором Карлом 5 лицарського ордену. Обов'язкова умова імператора: по одному сапсану, щороку в подарунок.Після цієї історії з'явився новий підвид - мальтійський.

Pin
Send
Share
Send