Про тварин

Сірий сорокопуд (Lanius excubitor) Eng

Pin
Send
Share
Send


Латинська назва:Lanius excubitor
Англійська назва:Great grey shrike
загін:Горобцеподібні (Passeriformes)
сімейство:Сорокопудові (Laniidae)
Довжина тіла, см:24–25
Розмах крил, см:30–34
Маса тіла, г:50–80
Відмінні ознаки:великі розміри, малюнок голови, довжина хвоста, спосіб полювання
Чисельність, тисяч пар:257–363
Охоронний статус:SPEC 3, BERNA 2
Місця проживання:Вид сільських культурних ландшафтів
додатково:Російське опис виду

Птах середніх розмірів, має витягнутим, але в той же час компактним тілом, верх попелясто-сірий (включаючи «шапочку» на голові), від дзьоба через око тягнеться широка чорна смуга, низ білий, крила і хвіст здебільшого чорні Дзьоб міцний і гачкуватий , хвіст довгий, ступінчастий Статевий диморфізм практично відсутня.

поширення. Вид осілий і перелітний, представлений 15 підвидами в Євразії, Центральної і Північної Африці і Північній Америці. Європейський ареал дуже фрагментарний в центральних частинах. Зимує на півдні ареалу, аж до берегів Середземномор'я. В Італії зустрічається регулярно в невеликих кількостях і зимує в північних районах, в давні часи гніздився в Альпах.

Середовище проживання. Мешканець відкритих ділянок: полів, лугів, пусток, з рідкісною чагарникової і деревної рослинністю. Місцями зустрічається на верещатниках, лісосмугах, фруктових садах, заплавних заростях чагарників, алеях, міських парках.

Біологія. Гніздиться на деревах і високих чагарниках, зазвичай розміщує гніздо в розвилці великих гілок, на увазі. Чаша гнізда велика, зроблена досить грубо, свита з гілок, стебел, корінців, сухої трави, моху і пір'я. З кінця березня відкладає 4-7 зеленувато-білих з бурими плямами яєць. Насиджує в основному самка, 15-17 днів. Пташенята вилітають на 15-18-й день життя. Одна або дві кладки в рік. Характер агресивний, мало товариський. Сірий сорокопуд не терпить суперників і вторгнення на свою територію. Літає невисоко, політ глибоко пірнати. Пісня швидка і тиха, включає скрипучі і мелодійні строфи. Полювати за краще, чекаючи і пікіруючи на видобуток з піднесення.

Цікавий факт. Чисельність сірого сорокопуда скорочується на більшій частині європейського ареалу через зміни середовища існування, використання пестицидів і несприятливих погодних умов в період розмноження.

Споріднені види. сорокопуд Чорнолобий (Lanius minor) Відрізняється меншими розмірами і чорним чолом. Гніздиться в Європі, включаючи Італію, і в Центральній і Західній Азії, мігрує на довгі дистанції на зимівлю в Південну Африку. Як і інші види сорокопудів, знаходиться під загрозою скорочення чисельності.

Сірий сорокопуд (Lanius excubitor)

Pin
Send
Share
Send