Про тварин

Желтогорлая миша

Pin
Send
Share
Send


Від попереднього виду відрізняється помітно більшими розмірами. На горлі або грудях у цього звірка зазвичай є чітке вохристо-жовта пляма різного розміру і форми. Населяє ця миша листяні ліси, вважаючи за краще захаращені діброви з густим підліском. Це, мабуть, сама «деревна» з наших мишей, вона частіше інших видів поселяється як в природних дуплах, так і в штучних пташиних дуплянках. Харчується, в основному, насінням, жолудями і горіхами. У зоні мішаних лісів поширена спорадично, хоча в деяких місцях і не рідкісна. У зоні широколистяних лісів це - звичайний вид.

Поширення.

Широколистяні ліси Європи від Польщі до Південного Уралу. Відзначено в м Москві (1). У Московській області вид зареєстрований в Наро-Фомінськ р-ні (2), на межі Подільського і Чеховського р-нів, в Серпуховском і Серебряно-Прудському р-нах (2, 3). Желтогорлая миша щорічно відловлює на стаціонарі ІПЕЕ РАН "Малинки" на кордоні Наро-Фомінського і Подільського р-нів (3).

Особливості біології та екології

Мешкає в широколистяних та хвойно широколистяних лісах, чагарниках, в садах. Нерідко поселяється в дуплах. Добре лазить по деревах. Харчується в основному насінням дерев і трав, поїдає також комах. Робить запаси жолудів, насіння липи та ін. Дає щорічно 2-3 посліду по 4-8 дитинчат в кожному (4).

Pin
Send
Share
Send