Про тварин

Крихітний амарант (Lagonosticta senegala)

Pin
Send
Share
Send


| Lagonosticta senegala

Довжина крихітних амаранту 100 мм, третя частина прі¬ходітся на хвіст. Поширені вони від кордонів Сахари і Нубийской пустель до провінцій Натал і Трансвааль в ПАР. Живуть у високій траві і колючих чагарниках в сухих степах і саванах, порослих рідкими кущами, разом з астрильди роду Uraeginthus, з іншими видами амаранту, з горобцями і малими вдовиця, які, користуючись без¬гранічной довірливістю крихітних амаранту, відкладають свої яйця в їх гнізда . Селяться ці амаранти поблизу і навіть всередині селищ, і сіл, в садах, городах і навіть на будинках. Ці довірливі птахи скачуть в декількох кроках від людини, клюють корм разом з курми або збирають рас¬сипанние зерна у торгових наметів. Трапляється, залітають всередину приміщень. Свої гнізда будують в дуплах дерев, в густому чагарнику, в густій ​​високій траві і навіть на все¬возможних будівлях і на дахах хатин. Гнізда завжди ша¬рообразние з боковим влетним отвором - вічком. Строі¬тельним матеріалом служать сіно, листя і корінці трави. Усередині гніздо вистилають пір'ям (зазвичай білими). Харчуються сухими і недозрілі насінням різних трав і дрібними комахами.

Розрізняють дев'ять географічних форм крихітних амаран¬тов, незначно відрізняються за забарвленням. Основний (но-мінатівной) вважають сенегальську форму, поширену від Сенегалу і Гамбії до північних і центральних районів Нігерії.

У самця цієї форми голова, горло, нижня частина шиї, вся нижня частина корпусу темно-червоно-коричневі з распо-лежання поперек нижньої частини грудей кількома дрібними білими цяточками. Верх корпусу коричневий, надхвостье і верхні криючі хвоста червоні, хвіст чорний. Навколо очі кремоватого гурток. Дзьоб червоний, до основи свет¬лее, ноги коричнево-червоні.

Самка вся коричнева. Верхня частина корпусу темніше, нижня - світліше. Надхвістя, Криюче хвоста, дзьоб і кру¬жок навколо ока, як у самця.

Пташенята сіро-коричневі, лише вуздечка, Надхвістя та верхні криючі хвоста матово-червоні. Дзьоб чорний. Коль¬цо навколо ока з'являється тільки після линьки.

Крихітні амаранти камерунської форми жі¬вут на північних нагорьях Камеруну до східних районів Нігерії. У птахів цієї форми червоне оперення яскравіше, ніж у птахів читача форми, а нижня частина корпусу вохристо-жовто-коричнева. Самка забарвлена ​​так само, як самка читача форми, тільки оперення у неї більш матове.

У самця нігерійської форми верхня частина корпусу землисто-коричнева без всякої почервоніння, а червоний колір надхвостья і верхніх криють хвоста більш матовий. Нижні криють хвоста і криють вуха вохристо-коричневі. У самки оперення верхньої частини корпусу матове жовтувато коричнево-сіре, а нижній - сіро-жовте. Живуть ці птахи в північно-східній частині Нігерії.

Птахів північній форми називають ще корічневого- ловим амарантом. У самця верхня частина корпусу землісто- коричнева, іноді з червонуватим відтінком. У самки верхня і нижня частини корпусу пофарбовані в оливково-сіро-коричневий колір. Живуть вони в північній частині тропічного поясу Африки.

У самця Сомалі форми верхня частина корпу¬са з рожево-червоним відтінком, подхвостье і нижні криючі хвоста матово-сіро-коричневі. Літають птахи в Сомалі.

Птахи східної форми відрізняються від птахів со¬малійской менш сірої і більш жовто-коричневої загальної забарвленням. Іноді у них черевце і нижні криючі хвоста жовтуваті. А самки темніше, жовтіше і дрібніше самок преди¬дущей форми. Живуть на території від південних районів Кенії до північних районів Мозамбіку.

Амаранти південно-східній форми дуже схожі на птахів Сомалі форми і відрізняються лише тим, що у самки і самця однакову кількість білих цяточок і розташовані вони не по боках грудей, а більш рясні в її центрі. Живуть в південних районах Танзанії, в Зімбабве, в північних районах Мозамбіку і в південно-східних районах Замбії.

Межі поширення південно-західній форми точно не визначені. Відомо лише, що представники цієї форми зустрічаються на заході і на півдні зони распростра¬ненія крихітного амаранту. У них все оперення блискуче, ніби вкрите лаком. Груди трохи сірувата, а інша нижня частина корпусу, аж до нижніх криють хвоста, біла.

Птахів центральноафриканською форми на¬зивают чудовими амаранту. У самця чудового крихітного амаранту верх і нижня частина голови карміново- червоні, потилицю і щоки коричневі, сторони голови і нижня частина корпусу з сильним червоним, до винно-червоного, відливом. Як стверджує Ф. Робіллер, по сторонам грудей в більшості випадків відсутні білі точки, хоча іноді вони і можуть бути. Низ черева і нижні криючі хвоста сіро-коричневі до сірого, крім того, нижні криючі хвоста поперек пере¬секает вузька біла смужка.

Самка оливково-сіро-коричнева і теж не має білих точок в оперенні грудей, а якщо і має, то дуже мала кількість ..

Живуть ці амаранти в двох великих зонах Африки. Од¬на зона займає територію від південних районів Судану до північно-західного і західного берегів озера Танганьїка, друга - від північно-східних районів Замбії і северо¬западних районів Малі на сході до узбережжя Атланті¬ческого океану в південній частині Анголи на заході.

Крихітний амарант давно став фаворитом у європейських любителів. Незважаючи на те, що вперше в Європу ці птахи були завезені ще в 18 столітті і в 1790 р англієць Віенллот без особливих труднощів домігся успіху в їх раз¬веденіі, попит на європейському пташиному ринку на них не па¬дает. Ці мирні птиці - самі невибагливі з усіх амаранту. Вони легко переносять зниження температури до 4 ° С, а при температурі 25 ° С без особливих зусиль починають гніздитися, хоча їх можна пускати на місце гніздування і при 20 ° С Зимівля нормально протікає і при 15 ° С. Крихітні ама¬ранти не надто вимогливі до приміщення і можуть содер¬жаться як у вольєрі, так і в клітці. У великій клітці вони відчувають себе не гірше, ніж у вольєрі. Але якщо є воз¬можность, то краще тримати їх в добре обладнаному вольєрі. З огляду на, що більшу частину часу ці птахи проводять на землі, вольєр потрібно влаштувати так, щоб рослини розташовувалися в його задній частині і у бічних стінок, а сере¬діна залишалася вільною, що не засадженої.

Де б не містилися крихітні амаранти, завжди вони дуже бадьорі і рухливі. Загалом вольєрі завжди друже¬любно відносяться до всякого птаства, навіть до особин свого виду. Правда, іноді, як стверджує Ф. Робіллер, трапляються сварливі особи, сваряться з особинами свого виду, але це буває дуже рідко. В основному сварки затіває самець, коли самка в гнізді.

Спів, як у багатьох представників сімейства астріль- дових, у крихітного амаранту дуже тихе, ледь чутне. Видає він приємний свист, не розкриваючи дзьоба. При беспо¬койстве видає різке попереджувала «чек-чек», на яке з занепокоєнням і внутрішнім напруженням реагують всі інші птиці у вольєрі або в пташиної кімнаті, готові при першій небезпеці злетіти або скористатися бліжай¬шім укриттям. При порушенні крихітні амаранти нервово посмикують хвостом вгору і вниз, як це завжди робить наш поползень, тільки у повзика хвіст коротший.

Крихітні амаранти дуже легко гніздяться. У нашій країні перших результатів при клітинному змісті добі¬лісь москвичі С. М. Кудрявцев і А. В. Антонов. У Антонова птиці загніздилися в клітці завбільшки 80 X 50 X 40 см і самі висиджували і вигодовували пташенят. Пташенята виросли крепкі¬мі і здоровими. Крихітні амаранти найохочіше гніздяться в дуплянках і гніздових ящиках, але ніколи не відступають від правила і завжди будують гніздо у вигляді кулі, обмеженого розмірами ящика. В якості будівельного матеріалу їм пред¬лагают м'яку солому, сіно, траву і пір'я. Коли гніздо вже майже готове, починаються весільні гри. Самець виконує весільний танець, як червоновухих Астрільд. З стебельком в дзьобі, тихо посвистуючи або в повному мовчанні, самець ритмічно скаче біля самки. При спарюванні він вистачає самочку дзьобом за пір'я на потилиці.

У кладці зазвичай буває 4-5 яєць, але частіше 4. У насі¬жіваніі беруть участь обидва батьки, чергуючись в тече¬ніе дня. Вночі ж сидить тільки самка, а самець ночує на гілці неподалік від гнізда. Насиджування триває 11 днів. Птен¬ци з'являються на світ з сіро-коричневою шкірою, покритою білуватим пухом. В роті у них на білому полі верхнього неба три чорні точки, а з внутрішньої сторони подклювья фігура у вигляді підкови. У центрі зіву видно ворухливий жовтий мову. Яскравий і рухливий, він викликає у батьків інстинкт годування. А щоб батьки безпомилково знаходили їх ма¬ленькіе роти, в куточках маленьких дзьобиків розташовані дуже добре виражені білі і блакитні папілом, які в темному гнізді відображають незначні промінчики проникаючого світла. Пташенята випрошують корм, видаючи звуки «вин-вен». Дорослі птахи годують пташенят дуже старанно, однак при недоліку різноманітного тваринного корму можуть викинути їх з гнізда. У цей час потрібно особливо уважно сле¬діть за птахами. А. В. Антонов, наприклад, викинутих пташенят знову поміщав в гніздо. Якщо батьки знову ви¬брасивалі пташенят, то він ще раз повертав пташенят в гніздо і т. Д. У таких випадках птиці нерідко перестають викидати пташенят і успішно їх вигодовують.

Хоча крихітні амаранти НЕ вимогливі до їжі, проте корм необхідно урізноманітнити, особливо в період гнездо¬ванія. Годують їх різними сортами проса, могар і чумизи як в сухому, так і в наклюнутся вигляді. Тварині корму крихітні амаранти завжди раді і охоче його поїдають. Зазвичай їм дають яєчну суміш з додаванням тертої моркви, борошняних черв'яків. Як більшість астрільдових, великих борошняних чер¬вей вони висмоктують, а дрібних або розрізаних на частини ковтають цілими. А. В. Антонов вигодовував своїх пташенят, застосовуючи тваринний корм, що складається виключно з яєчної суміші з додаванням різаних борошняних черв'яків або мотиля - червоних личинок комарів сімейства долгоножек. У віці 18 днів пташенята вилітають з гнізда, і батьки їх годують ще протягом 2 тижнів. Велика частка турбот в цей час лягає на самця, так як самка в цей час зазвичай вже сідає на наступну кладку. Старших пташенят годі й від-сажівать в інше приміщення, так як батьки їх не пре¬следуют. Досить лише в клітці повісити другу дуп¬лянку, в якій пташенята будуть ночувати.

Зазвичай підлогу птахів визначається відразу після линьки, ко¬торая у молодих птахів закінчується через 6 місяців. При цьому в кожному гнізді самців виявляється більше, ніж самочок. Прийнято вважати, що у любителів самців в- 3 рази більше, ніж самок, тому і цінуються самки значно вище.

Чеський фахівець і знавець астрільдових Р. Віт пише, що крихітних амаранту можна привчити до вільного ви-льоту з вольєра на природу. Ночувати вони повертаються в вольєр.

Гібриди були отримані з краснохвостой астрильди, зебровой амадини, з сірим астрильди, з темно-червоним і краплистим амаранту.

Крихітний амарант_lagonosticta senegala

Довжина крихітних амаранту 100 мм, третя частина припадає на хвіст. Поширені вони від кордонів Сахари і Нубийской пустель до провінцій Натал і Трансвааль в ПАР. Живуть у високій траві і колючих чагарниках в сухих степах і саванах, порослих рідкими кущами, разом з астрильди роду Uraeginthus, з іншими видами амаранту, з горобцями і малими вдовиця, які, користуючись безмежною довірою крихітних амаранту, відкладають свої яйця в їх гнізда. Селяться ці амаранти поблизу і навіть всередині селища і сіл, в садах, городах і навіть на будинках. Ці довірливі птахи скачуть в декількох кроках від людини, клюють корм разом з курми або збирають розсипані зерна у торгових наметів. Трапляється, залітають всередину приміщень. Свої гнізда будують в дуплах дерев, в густому чагарнику, в густій ​​високій траві і навіть на всіляких будівлях і на дахах хатин. Гнізда завжди кулясті з боковим отвором - вічком. Будівельним матеріалом служать сіно, листя і корінці трави. Усередині гніздо вистилають пір'ям (зазвичай білими). Харчуються сухими і недозрілі насінням різних трав і дрібними комахами. Розрізняють дев'ять географічних форм крихітних амаранту, незначно відрізняються за забарвленням. Основний (читача) вважають сенегальську форму, поширену від Сенегалу і Гамбії до північних і центральних районів Нігерії.

У самця цієї форми голова, горло, нижня частина шиї, вся нижня частина корпусу темно-червоно-коричневі з розташованими поперек нижньої частини грудей кількома дрібними білими цяточками. Верх корпусу коричневий, надхвостье і верхні криючі хвоста червоні, хвіст чорний. Навколо очі кремоватого гурток. Дзьоб червоний, до основи світліше, ноги коричнево-червоні. Самка вся коричнева. Верхня частина корпусу темніше, нижня - світліше. Надхвістя, криюче хвоста, дзьоб і гурток навколо ока, як у самця. Пташенята сіро-коричневі, лише вуздечка, Надхвістя та верхні криючі хвоста матово-червоні. Дзьоб чорний. Кільце навколо ока з'являється тільки після линьки. Амаранти південно-східній форми дуже схожі на птахів Сомалі форми і відрізняються лише тим що у самки і самця однакову кількість білих цяточок і розташовані вони не по боках грудей, а більш рясні в її центрі. Живуть в південних районах Танзанії, в Зімбабве в північних районах Мозамбіку і в південно-східних районах Замбії. Межі поширення південно-західній форми точно не визначені. Відомо лише, що представники цієї форми зустрічаються на заході і на півдні зони поширення крихітного амаранту. У них все оперення блискуче, ніби вкрите лаком. Груди трохи сірувата, а інша нижня частина корпусу, аж до нижніх криють хвоста, біла. Птахів центральноафриканською форми називають чудовими амаранту. У самця чудового крихітного амаранту верх і нижня частина голови карміновий-червоні, потилицю і щоки коричневі, сторони голови і нижня частина корпусу з сильним червоним, до винно-червоного відливу.
Крихітний амарант давно став фаворитом у європейських любителів. Незважаючи на те, що вперше в Європу ці птахи були завезені ще в 18 столітті і в 1790 р англієць Віенллот без особливих труднощів домігся успіху в їх розведенні, попит на європейському пташиному ринку на них не падає. Ці мирні птиці - самі невибагливі з усіх амаранту. Вони легко переносять зниження температури до 4 ° С, а при температурі 25 ° С без особливих зусиль починають гніздитися, хоча їх можна пускати на місце гніздування і при 20 ° С. Зимівля нормально протікає і при 15 ° С. Крихітні амаранти не надто вимогливі до приміщення і можуть міститися як у вольєрі, так і в клітці. У великій клітці вони відчувають себе не гірше, ніж у вольєрі. Але якщо є можливість, то краще тримати їх в добре обладнаному вольєрі. З огляду на, що більшу частину часу ці птахи проводять на землі, вольєр потрібно влаштувати так, щоб рослини розташовувалися в його задній частині і у бічних стінок, а середина залишалася вільною, що не засадженої.

Де б не містилися крихітні амаранти, завжди вони дуже бадьорі і рухливі. Загалом вольєрі завжди приязно ставляться до всіх птахів, навіть до особин свого виду. Правда, іноді, як стверджує Ф. Робіллер, трапляються сварливі особи, сваряться з особинами свого виду, але це буває дуже рідко. В основному сварки затіває самець коли самка в гнізді. Спів, як у багатьох представників сімейства астрільдових, у крихітного амаранту дуже тихе, ледь чутне. Видає він приємний свист, не розкриваючи дзьоба.При неспокої видає різке попереджувала «чек-чек», на яке з занепокоєнням і внутрішнім напруженням реагують всі інші птиці у вольєрі або в пташиної кімнаті, готові при першій небезпеці злетіти або скористатися найближчим укриттям. При порушенні крихітні амаранти нервово посмикують хвостом вгору і вниз, як це завжди робить наш поползень, тільки у повзика хвіст коротше. Крихітні амаранти дуже легко гніздяться.

До роду амарант систематики зараховують сім видів африканських в'юркових Ткачик, самці яких пофарбовані в основному в червоний колір. До цієї групи птахів відносяться крім звичайного, крихітного, амаранту точковий, темно-червоний, рожевий, великий точковий, рідкісний і личинковий амаранти. Любителям найчастіше вдається придбати звичайного, або крихітного, сенегальського амаранту. Орнітологи налічують дев'ять підвидів звичайного амаранту, що розрізняються деякими деталями забарвлення.

У самця звичайного амаранту голова, поперек, надхвостье і вся нижня сторона тіла кармін-червоні. Спина і крила бурі. З боків грудей розкидані дрібні білі крапки. Дзьоб світлий, з рожевим відтінком. Самка з такими ж дрібними білими цятками з боків грудей, але бура. Між дзьобом і очима оперення у неї червоне. Довжина птаха 10 сантиметрів.

Площа проживання цього виду обширна. Вона простягається від Сенегалу на схід Африки уздовж південного кордону Сахари аж до Судану і Ефіопії. Від кордонів цих двох країн вона розширюється в південному напрямку, захоплюючи Кенії, Танзанії, Мозамбік, Замбію і Зімбабве. Амаранти - мешканці сухих саван з трав'янистою і чагарниковою рослинністю. Особливо охоче тримаються вони в колючих заростях акацій, приурочених до берегів і висихає руслах річок. Місцями межа їх поширення доходить до кордонів пустелі. Сусідства з людиною ці птахи не уникають. У багатьох селищах і на околицях міст можна бачити їх стрибучими по двору серед домашніх курей або підбирають загублені зерна на базарі і біля магазину. Ці птахи настільки довірливі, що нерідко залітають у відчинені вікна, а іноді навіть гніздяться всередині житлових будинків. Основний природний корм амарант - насіння різних трав і дрібні комахи.

Гніздяться амаранти в найрізноманітніших місцях: у дрібному чагарнику низько над землею і в. куртинах трав, в поглибленнях берегових укосів, в густих живоплотах, під кроквами дахів і веранд, в трав'яних стінах хатин і - як ми вже говорили - навіть всередині будівель. Гніздо у амаранту закрите зверху, товстостінні, з маленьким боковим входом. Птахи будують його з сухої трави та тонких корінців. Усередині гніздо рясно вистелено шерстю тварин і дрібними пір'ям. Цікаво, що одне і те ж гніздо нерідко використовується птахами двічі. У кладці зазвичай буває 4 яйця, зрідка 6, але одне-два з них часто виявляються незаплідненими. Насиживают кладку обидві птиці поперемінно протягом 11- 12 днів. Нормальний вихід пташенят з гнізда відбувається на 17-18-й день після вилуплення. Потривожений виводок може покинути гніздо на два-три дні раніше терміну.

Ввезення амаранту в Західну Європу почався в XVIII столітті. Красиві і миролюбні, вони відразу завоювали симпатії любителів і незабаром стали одними з найбільш поширених кімнатних птахів. Амаранти - теплолюбні птиці. Про це потрібно пам'ятати при утриманні їх у неволі. Особливо страшна для них холодна нічна вогкість, так як вони на відміну від багатьох інших теплолюбних в'юркових Ткачик не мають звички ночувати в укритті. Ще небезпечніше холод і вогкість для їх пташенят. З цієї причини в умовах помірного клімату амаранту можна тримати в зовнішніх вольєрах тільки в найтепліші літні місяці (а вірніше дні), коли температура повітря не опускається нижче плюс 18 градусів.

Амаранти миролюбні і добре уживаються в загальних клітинах з іншими видами в'юркових Ткачик. Але приступати до розмноження пару завжди потрібно отсаживать. До людей ці птахи звикають швидко і можуть тому спокійно гніздитися в порівняно невеликій клітці, наприклад розміром 60х30х30 сантиметрів.

Як і у інших птахів, готовність амаранту до розмноження виражається в незвичайному неспокої самки, раз у раз перелітають з жердки на жердинку, і в токування самця. Токуючий амарант дуже витончено і легко підстрибує на одному місці, розпушивши оперення черевця і тримаючи в дзьобі травинку, обов'язково за самий кінчик. Іноді він танцює не мовчить, а з співом, видаючи приємні і досить гучні звуки. У цю пору потрібно дати птахам звичайний гніздовий будиночок, частково заповнений з дна і з боків м'яким мохом і тонкої сухою травою. Крім того, такий же мох і траву, а також обов'язково шерсть (овечу, козячу) рекомендується розкидати по дну клітки або зміцнити пучками близько жердинок. У клітку можна покласти трохи сірої вати і дрібного пір'я. З усього цього матеріалу птиці - головним чином самець - зроблять в будиночку гніздо. Як і на волі, насиджують яйця обидва птахи по черзі. Зазвичай вони тільки перший тиждень обігрівають кладку і пташенят безперервно, а потім починають все частіше й частіше залишати їх одних. Насиджування триває 12-13 днів. У віці 17-18 діб пташенята виходять з гнізда. Вони бурі, з чорними дзьобами. Днів через 10-12 молодь починає годуватися самостійно. У півторамісячному віці подекуди в оперенні самців з'являються перші червоні пір'їнки.

Ні в якому разі не можна допускати, щоб самка робила більше двох-трьох кладок на рік. Якщо вона все ж продовжує проявляти прагнення до розмноження, то її потрібно відокремити від самця. Взагалі слід мати на увазі, що самки амаранту в неволі живуть значно гірше самців. Вони частіше гинуть від хвороб і недостатньо хорошого годування. Крім того, у багатьох самок дуже важко проходить відкладання яєць, що також може бути причиною загибелі птиці. Вважають, що такі явища пов'язані в першу чергу з недоліком сонячного опромінення.

Годувати амаранту потрібно тільки невеликим просом, по можливості використовуючи найбільш дрібні його сорти, а також могар і чумизу. Влітку в клітку до цих птахів треба обов'язково ставити букети наших лугових злаків з наливаються колосками, а також листя салату городнього і мокриці. Взимку дають терту моркву і білокачанну капусту. Як тваринного корму можуть бути використані мотиль, різані личинки борошняного хруща, лялечки дрібних земляних мурах, попелиці, великі дафнії (останні подаються в дрібному посудині з водою). Деякі особини їдять і варене куряче яйце. У великих личинок хруща амаранти з'їдають тільки головки.

Зарубіжні любителі спеціально привертають до вольєрів плодову мушку-дрозофілу і налагоджують тут її розведення для харчування птахів, що гніздяться, а іноді там, де дозволяють кліматичні умови, просто відкривають двері вольєра в сад. Амаранти проявляють таку велику прихильність до гніздових пташенят, що, вилетівши в сад на пошуки комах і насіння, щоразу повертаються до гнізда, щоб нагодувати пташенят. Але перед виходом молодих із гнізда вольєр закривають, щоб птахи не повели виводок. Західноєвропейські любителі так само роблять і з деякими іншими видами в'юркових Ткачик, у яких сильно розвинена прихильність до гнізда з пташенятами. Але такий випуск птахів можливий тільки тоді, коли в гнізді знаходяться пташенята, і тільки в тому випадку, якщо в безпосередній близькості від вольєра є приваблива для птахів рослинність: чагарник і багато трави, що набирає колос.

Література: Екзотичні птахи в нашому будинку, Лукіна Е. В.

Pin
Send
Share
Send