Про тварин

Шуліки (Milvus)

Pin
Send
Share
Send


Даний вид занесений до Червоної книги Росії

Чорний шуліка - велика хижий птах (в півтора рази більше ворони) сімейства яструбині. Темно-бура рівномірний оперення без строкатих плям, голова світліша, з сіруватим відтінком. Райдужна оболонка коричнева або жовто-каряя, дзьоб темний, восковица і неопереної частини ніг жовті. Самки зовні від самців не відрізняються, але тіло ненмого крупніше. Довжина чорного шуліки становить 45-60 см, розмах крил близько 150 см, маса тіла досягає одного кілограмів. Для чорного шуліки характерно кілька «розпатлане» оперення - на корпусі, шиї і голові пір'я злегка стирчать.

Розмноження

На відміну від більшості хижих птахів, чорний шуліка часто селиться невеликими колоніями. Гніздяться чорні шуліки в лісах, біля річок і боліт. Відкладання яєць відбувається в кінці квітня - початку травня. У кладці до 4 білих яєць з бурими плямами. Самка висиджує яйця трохи більше місяця, а самець в цей час добуває їй їжу.

Часто прикрашають свої гнізда зеленими гілками інших дерев, квітами, яскравими ганчірками або пляшками, імовірно для того, щоб позначити свою територію і відлякати від нападу на гніздо інших птахів.

Раціон надзвичайно різноманітний: різного роду тваринна їжа (дрібні ссавці, птахи, плазуни, земноводні, ракоподібні, комахи). Може харчуватися падаллю і покидьками.

Середня тривалість життя шулік становить 25 років.

Опис птиці

Шуліки - великі хижаки, в висоту вони досягають близько півметра, а вага дорослих особин досягає 1 кг. Крила вузькі і довгі, їх розмах становить 1,5 м.

Дзьоб у шуліки гачкоподібний, слабкий, лапи короткі. Забарвлення оперення у шулік зустрічається найрізноманітніший, зазвичай в ньому переважають темні і бурі тони, рідше - білий або червоний колір.

Чим харчується

Основний їжею шуліки є падаль - трупи дрібних і великих ссавців, змій, а також різноманітні відходи тваринного походження. Також птахи охоче поїдають комах, рідше об'єктом їх полювання стають жаби і ящірки, або інші птахи. Крім того, шуліки включають в свій раціон живу рибу, ракоподібних, молюсків і черв'яків.

Раціон шулік корисний тим, що ці хижі птахи виступають санітарами лісів і водойм, так як знищують хворих тварин, риб, і їх трупи. Таке харчування у багато разів перевершує можливу шкоду від того, що шуліки їдять лугових звірків, пташенят або маленьких птахів.

Можуть шуліки завдавати шкоди і людині, коли викрадають каченят, курчат або гусенят. Для запобігання таких нападів, фермери часто використовують спеціальні відлякувачі птахів.

Шуліки - ледачі птахи, полюють вони добре, але роблять це рідко. Набагато частіше шуліки стежать за поведінкою інших тварин і птахів, які шукають видобуток, і навіть за людьми, наприклад, спостерігаючи за рибалками, шуліки знаходять для себе місця, багаті рибою.

Де живе

Ареал поширення шулік охоплює країни Старого світу, особливо великі популяції цих птахів живуть на сході і півдні Європи. Для життя птиці вважають за краще лісисту місцевість, розташовану неподалік від водойм.

Шуліки є перелітними птахами, лише окремі групи бувають осілими. Мігрують птахи великими зграями, які включають до сотні особин, що рідко для хижих птахів. Місця зимарки шулік розташовані в теплих країнах Азії і Африки, в тропічному кліматі.

Коршун-свистун (Haliastur sphenurus)

Птах середніх розмірів з маленькою головою і довгим хвостом. Довжина тіла становить від 50 до 60 см, розмах крил досягає 146 см. Маса знаходиться в межах від 380 до 1050 р Самки більші, ніж самці, але не відрізняються забарвленням оперення. У дорослих особин голова, грудка і хвіст пофарбовані в темно-жовтий колір, крила коричневі, з чорного кольору маховими перами. Молоді птахи строкаті, з червоно-коричневими смугами і блідими цятками на крилах. Лапи не оперені, світлі, короткі.

Вид поширений в Австралії, на Новій Каледонії, Нової Гвінеї, де населяє рідколісся, розташовані поблизу від водойм. Осілий птах.

Свою назву птах отримала через гучні свистячих криків, які вона видає під час польоту.

Брамінскій шуліка (Haliastur indus)

Хижий птах середніх розмірів, яка мешкає на Індійському субконтиненті, на південному сході Азії, в Австралії. Зустріти цей вид можна, як на рівнинах, так і в Гімалаях на висотах до 1500 метрів над рівнем моря. Для життя брамінскій шуліка вибирає узбережжя або болота, де знаходить свою їжу - рибу.

Забарвлення оперення у дорослих особин червонувато-коричневий, голова і грудка білого кольору. За цими прикметами брамінского шуліки легко відрізнити здалеку. Вид осілий, може кочувати тільки під час сезону дощів.

Громадський шуліка-слізнеед (Rostrhamus sociabilis)

Довжина тіла птаха від 35 до 42 см, вага досягає 400 м У цього виду самці відрізняються від самок. У самців оперення вугільно-чорне, хвіст сизого кольору з широкою чорною смужкою. Очі і ноги червоного кольору. Самки оперені в коричневий колір з бурими плямами. Вид відрізняється тонким дзьобом з витягнутим, загнутим вниз надклювьем, що необхідно птиці для того, щоб діставати свою їжу прісноводних равликів роду Pomacea з раковин.

Ареал проживання виду включає півострів Флориду, Кубу, Центральну і Південну Америку.

Шуліка рудий (Milvus milvus)

Вид не має статевим диморфізму. Оперення тулуба, хвоста зверху і криють пір'я на крилах рудувато-коричневого кольору, з темними смугами на грудях. Лапи яскраво-жовтого кольору. У молодих особин грудка і черевце світлі. Райдужна оболонка бурштинова. Дзьоб жовтого кольору в підставі, темно-сірий або чорний на кінчику, гострий, загнутий донизу. Крила і хвіст довгі. На хвості є вилкоподібний виїмка, яка слабкіше виражена у молодих птахів.

Зовні шуліка рудий дуже нагадує чорного, але у нього глибше виїмка на хвості, в цілому він більший і світліше свого родича.

Вид поширений в Скандинавії, в центрі і на півдні Європи, на Кавказі, в Малій Азії, в Ірані, Африці, на Канарських островах і островах Зеленого Мису. Птахи, які гніздяться на півночі і сході ареалу (в Швеції, Польщі, Німеччині, Росії, Україні, Білорусії) є перелітними, взимку вони мігрують на південь і захід, в середземноморські райони. Особи південно-західного ареалу - осілі.

Шуліка рудий мешкає в листяних і змішаних лісах, неподалік від відкритих просторів.

У XX столітті популяція червоних шулік різко скоротилася. Основною причиною стало переслідування птахів людиною (полювання на них, збір яєць, використання отруєних приманок), а також господарське використання земель, на яких шуліки звикли гніздитися. На сьогоднішній день європейські популяції червоної шуліки починають відновлюватися.

Чорний шуліка (Milvus migrans)

Довжина тіла птаха від 50 до 60 см, вага близько 1 кг, довжина крила становить від 41 до 51 см, розмах крил від 140 до 155 см. Самки більші, ніж самці.

У дорослих птахів спинка темно-бура, тім'я біле з чорним, крила темно-бурого кольору, животик бурий, з рудуватим відтінком. Дзьоб і лапи жовтого кольору. Райдужна оболонка блідо-бурого або жовто-бурого кольору.

Вид мешкає в Африці (крім пустелі Сахара), на Мадагаскарі, в Азії, на Філіппінських островах, на острові Сулавесі, Нової Гвінеї, на півночі Австралії. Великі популяції чорного шуліки мешкають в Росії і Україні. Селиться птах зазвичай в лісостеповій зоні, неподалік від великих річок, а часом зустрічається навіть у великих містах, наприклад, в Новосибірську і Барнаулі. У Палеарктиці вид є перелітним, в інших областях ареалу - осілим.

Цікаві факти

  • В Індонезії птицю називають «Elang Bondol», вона є талісманом Джакарти.
  • Жителі Індії сприймають шуліки як втілення священного птаха Вішну - Гаруда.
  • На честь брамінского шуліки названий один з островів Малайзії.

Pin
Send
Share
Send