Про тварин

Рід: Mephitis Смугасті скунси

Pin
Send
Share
Send


Скунси, не в образу буде їм сказано, є найбільш смердючими тваринами в світі. Матушка Природа наділила їх незвичайним, але в той же час дуже ефективною зброєю: маслянистим секретом з огидним і дуже стійким запахом. Якщо обстріл стався в закритому приміщенні, то у присутніх там людей може початися напад блювоти. Настільки запах цього секрету погано переносимо людським організмом.

Смугастий скунс (лат. Mephitis mephitis) (англ. Striped skunk)

Сімейство скунсові (лат. Mephitidae) включає в себе 11 видів, серед яких найпоширенішими є смугастий (лат.Mephitis mephitis) і плямистий (лат. Spilogale putorius) скунси.

Смугастий скунс поширений на великій території США, починаючи від південної Канади і закінчуючи північною Мексикою. Зустрічаються в різних біотопах - в лісах, рідколісся, пустелях (правда, не дуже посушливих).

Photo by Lee Theisen-Watt

Як виглядає скунс, знає практично кожна дитина, особливо американський :). Величиною він трохи більше кішки. Є шикарний пухнастий хвіст, довжина якого може досягати половини довжини тіла свого володаря. Плюс проста, але дуже запам'ятовується, можна навіть сказати, яка застерігає, чорно-біле забарвлення. Передні лапи «прикрашені» великими довгими кігтями, пристосованими для риття.

Головна зброя скунса розташовується під хвостом, біля основи ануса. Маслянистий секрет виділяється зі спеціальних пахучих залоз. Його запах порівняємо (якщо це взагалі можливо зробити) із запахом тухлих яєць.

Основне хімічна речовина, що входить до складу цього «зброї» - етилмеркаптан - саме сильно пахне природне з'єднання. Людині досить зітхнути лише +0,000000000002 грама цієї речовини, щоб відчути його запах.

Тепер зрозуміло чому природних ворогів у скунса мало. Їх можна перерахувати на пальцях: пума, койот, дикі собаки і парочка видів великих хижих птахів. До речі, останні найбільш небезпечні, так як їх атака відбувається раптово і з того боку, звідки скунс і не очікує - з неба.

Photo by Jim Bishop

Знаючи про своє скоєному знарядді захисту, ці симпатяги зазвичай нікуди не поспішають і рідко від кого тікають. Як тільки противник наблизиться на мінімальну допустиму відстань, смугастий скунс посилає йому перший попереджувальний сигнал - він починає тупати ногами. Потім піднімає хвіст, але не до кінця. Якщо до нападника ще не дійшла повідомлення скунса, то він робить більш рішучі заходи - розпушує хвіст і піднімає його вертикально. Цей сигнал означає - «Біжи звідси по-доброму. Якщо зробиш ще крок, буду стріляти ».

Photo by Robert N. Stocker

Потім слід швидкий розворот «тилом» до супротивника і залп з гармати. Дальність польоту струменя може досягати 2-3 метрів. Іноді це буває одиночний «постріл», іноді «автоматна черга» з 5-6 залпів, які досягають мети за частки секунд. Якщо струмінь потрапляє на слизові оболонки (в очі, рот, ніс), то викликає сильне печіння і тимчасову сліпоту.

Так діє смугастий скунс. Плямистий ж надходить трохи кумедно. Його застережливий знак більше нагадує акробатичний номер. Він встає на передні лапки, а задні піднімає вгору і деякий час спостерігає за реакцією противника. Якщо це не справило на нападника належного враження, то йому ж гірше.

Плямистий скунс (лат. Spilogale putorius) в стійці

Зазвичай, якщо дитина або доросла людина був атакований цим милим створінням, то він може тиждень не відвідувати школу або роботу, поки остаточно не позбутися неприємного запаху. Інакше можна зіпсувати життя не тільки собі, а й оточуючим.

Вивести цей запах складно, але можна. Було доведено, що найефективнішим засобом від нього є суміш з мила, перекису водню і харчової соди. Водою секрет не змивається.

Скунси всеїдні. Їх раціон харчування практично на 70% складається з комах, в тому числі і сільськогосподарських шкідників. Частина, що залишилася - це рослинність і дрібна живність (гризуни, кролики, пташині яйця).

Полюють найчастіше вночі або у вечірній час. Живуть поодинці, але на період зимової сплячки самки разом з дитинчатами збираються в невеликі групи. Місцем для зимівлі є нори і будь-які інші затишні містечка. Самці збираються своєю компанією. Ще однією обов'язковою процедурою перед початком зимівлі є накопичення жирку.

Сезон розмноження настає з приходом весни (ну, може трохи раніше). Самка в середньому приносить 5-6 дитинчат. Перші 4 тижні вони цілком залежать від мами. Потім виявляються деякі ознаки самостійності. Період лактації триває до 6-7 тижнів. Потім маленькі скунсікі відправляються на добування їжі разом з матусею. І першу в своєму житті сплячку вони теж проводять разом. Після чого починається самостійне життя.

Тривалість життя скунсів в природі становить приблизно 2-3 роки, при вмісті в зоопарках або вдома - до 5 років (в цьому випадку їм роблять операцію з видалення «смердючих» залоз).

Вид: Mephitis mephitis Schreber = Смугастий скунс

Mephitis mephitis Schreber = Смугастий скунс, Striped skunk

Інші назви: Слово "Скунс" бере свій початок від слова американських індіанців Massachuset - "squnck."

Ареал: Смугасті скунси зустрічаються на американському континенті від центрального канадського півдня до північної Мексики.

Тіло кремезне. Скунс близькі за розмірами до місцевих котам. Для них характерна маленька голова, маленькі вуха, короткі ноги, і довгий, пухнастий хвіст. Лапи стопоходящие з п'ятьма частково перетинчасті пальцями. Кігті довше на передніх ногах, що допомагає в риття землі.

Череп чітко відрізняється від інших м'ясоїдних тварин за наявністю тільки одного корінного зуба з боків верхньої щелепи і два є з боків ніжней щелепи. Верхні корінні зуби мають характерну квадратну форму. Зубна формула становить 3/3 1/1 3/3 1/2.

Забарвлення: Смугасті скунси легко відрізнити за їхніми характерними ознаками: забарвленням і формам плям. Хутро чорний з білою смугою, яка починається плямою трикутної форми на вершині голови, далі розгалужується на дві смуги, яка йдуть вниз по бічних сторонах тіла, і зазвичай знову зливаються біля основи хвоста. Інша біла смуга біжить від заснування морди між очима і закінчується на лобі. Ширина смуги і її довжина змінюються у кожного індивідуума. Смуги іноді проходять по хвосту, але частіше хвіст складений із суміші як чорних, так і білих волосся.

Повна довжина змінюється між 575 і 800 мм, довжина хвоста від 173 до 307 мм. Самці мають в загальному на 10% більші розміри, ніж самки. Вага: 1,2-5,3 кг

Тривалість життя: До 10 років в неволі, в природі значно менше.

Навколишнє середовище: Смугастий скунс воліє кілька рівнинних областей з сумішшю місць проживання таких як деревні насадження, луки та сільськогосподарські угіддя. Вони зазвичай ніколи не зустрічаються далі, ніж за дві милі від водного джерела. Вони також часто зустрічаються в приміських районах через достатку будівель, які забезпечують їх притулками.

Вороги: Природних ворогів практично немає завдяки наявності ефективного захисту. Відомий випадок, як п'ятеро дорослих ведмедів шанобливо відійшли від видобутку, оскільки до неї не поспішаючи наближався скунс, також збирався покуштувати ласощі.

Смугастий скунс - істинно всеїдна істота, поїдає великий асортимент продовольства, що включає комах, маленькі ссавців, рибу, ракоподібних, плоди, траву, нирки, зерна, горіхи і навіть мертвечину. Дієта смугастих скунсів змінюється в залежності від пори року і доступних ресурсів.

Морква - кращі ласощі для смугастих скунсів, але, добуваючи її на грядках, вони, крім шкоди, приносять фермерам ще й багато користі, знищуючи шкідників.

Поведінка Смугасті скунси нічні тварини, вони сплять протягом дня в підземних норах і з'являючись з притулку тільки в сутінки, щоб знайти продовольство. Вони вважають за краще використовувати існуючі нори, зроблені іншими тваринами рівного розміру або використовують природні ніші і порожнини під деревними пнями або будівлями. При необхідності вони використовують свої довгі передні кігті, щоб побудувати своє власне лігво, якщо це необхідно. Їх нори складаються з декількох різних камер і входів.

Як самці, так і самки неактивні з листопада по березень. До осені скунси набувають солідний шар жиру і з початку грудня, у них починається зимовий сон, який не є істинною зимівлею. Самки часто залишаються в своїх зимових лігвищах весь холодний період, а самці зазвичай з'являються з гнізд протягом теплих температурних періодів для годування. Зазвичай у них буває в день 1-3 активних періоду, кожен приблизно хвилин по десять.

У зимових лігвищах зазвичай збирається одна або кілька самок зі своєю молоддю. Іноді і самець забирається для зимівлі в лігво до самкам, але зазвичай живе і зимує один в його власному лігві.

У скунсів справа і зліва від анального отвору знаходяться залози, з яких при появі небезпеки разом б'ють струмені маслянистої смердючою рідини. Обидві струменя зливаються в одну, і розпорошуються дрібним дощем на відстані до 4 метрів. Розбризкується рідина складається головним чином з речовини, що носить невинно звучить назва бутілмеркаптан.

Потрапляючи в очі бризки виділень скунса не викличуть постійну сліпоту. Природні сльози швидко очистять очі від хімікатів. У людей, яких скунс "обстріляє" в закритому приміщенні, зазвичай починається блювота. Речовина це пахне часником і сірководнем, приблизно так само, як тухлі яйця. Дуже важко видалити запах з одягу, але аміаку, бензин, і томатний сік дуже ефективні у видаленні більшості запаху після одного миття.

Однак окроплені скунсом чоботи, які простояли 4 місяці в хлорованій воді, все ще продовжували зберігати смердючий запах. Вода і мило майже безсилі проти нього. Місце, де хтось закопав мертвого скунса, місяці через можна виявити за характерним запахом.

У зоопарках і в звірівницьких господарствах коли тримають скунсів, попередньо видаляють у них залози, які знаходяться безпосередньо під шкірою. Робиться це перш, ніж залози у молодих тварин як слід розвинуться. Але і позбавлений своєї зброї, скунс все життя приймає під час небезпеки загрозливу позу і, застережливо задерши хвіст, повертається до ворога задом. Але в будь-якому випадку він завжди попереджає про небезпеку.

Збираючись нападати, скунс задирає трубою свій чудовий, пухнастий хвіст, вигинає спину і починає стукати передніми лапками по землі. Якщо ворог не відстає, звір повертається спиною до кривдника і, піднявши хвіст, випускає струмінь. Однак скунс не так вже й часто пускає в хід свою зброю. Справа в тому, що, вистріливши від 4 до 5 разів, він залишається без набоїв секрету. Тому скунс, у кого боєприпаси обмежені, змушений підпускати противника ближче і бити напевно.

Вирушаючи за здобиччю, скунси зазвичай користуються вже уторованими звіриними стежками. Там вони до того ж знаходять послід інших тварин і ласують збираються на ньому гнойовими жуками. Взагалі скунси поїдають безліч комах (колорадських жуків, сарани та інших), нерідко складових до 70% їх дієти.

Бджолярі не дуже-то шанують скунсів, бо ті ночами скребуть в вулики до тих пір, поки з них не вилетять потривожені бджоли. Окоченев від холоду, вони падають на землю, і тут-то скунси поїдають їх. Тому багатьом американським бджолярам доводиться обносити вулики низькими дротяними огорожами, а вгорі прив'язувати широкі смуги з жерсті.

Соціальна структура: Самці зазвичай багатошлюбний і відокремлені. Самці і самки не спілкуються між собою після кількох шлюбних днів, які потрібні для спарювання і запліднення.

Самки більш товариські і соціальні. Вони нерідко живуть і зимують в загальній норі.

Розмноження: При народженні маленькі скунс сліпі, глухі і надзвичайно безпорадні. Вони безвилазно перебувають під опікою матері в гнізді майже півтора місяця. Повністю забране від грудей молодь (а материнським молоком вони харчуються до двох місяців) починає слідувати за матір'ю і переходять на раціон дорослих тварин.

Молодь скунса може окропити кривдника вже коли їм виповнюється всього - тільки вісім днів, задовго до того, як вони можуть прицілитися. Навик прицільної стрільби вони придбають у віці близько 24 днів, коли відкриються їх очей.

Своє сімейство молоді скунси залишають приблизно на рік, після досягнення статевої зрілості.

Шлюбний період відзначається з лютого до середини березня. Статеве дозрівання: близько 1 року.

Вагітність: 60 -77 днів з невеликою ембріональної паузою в розвитку. Потомство: від 2 до 16 малюків, але частіше 5-6 цуценят.

Скунс зрідка нападають на домашню птицю. Вони - один з первинних резервуарів збудників водобоязнь і тому можуть бути дуже небезпечні для домашніх тварин і людей. Вони можуть також заподіяти деякий збиток, будуючи свої нори.

Скунс відіграють позитивну роль, через їх дієти, часто включає шкідливих комах і гризунів, які викликають знищення або псування врожаю.

У минулому, хутро скунса мав велику важливість для хутряної промисловості, але зараз промислове значення хутра скунса мінімально.

Скунси легко приручаються і містяться як домашні тварини. Ручні скунси - а таких чимало - не стріляють, навіть якщо їх залози не видалені. Зазвичай вони обмежуються тим, що, прийнявши загрозливу позу, стукають лапками. Скунс - ласкаві, добрі, веселі і грайливі звірята.

Широко поширений вид. Є чотири підвиди, більшість з якого відокремлені один від одного природними бар'єрами (як наприклад, протокою). Вони відрізняються більшою частиною за формою і забарвленням хутра.

Систематика

Російська назва - смугастий скунс
Англійська назва - Striped skunk
Латинська назва - Mephitis mephitis
Загін Хижі (Carnivora)
Сімейство скунсові (Methitidae)
Рід Смугасті скунси (Mephitis)

Примітка: довгий час скунсів відносили до сімейства куницевих (Mustelidae) в ранзі підродини (Methitinae), потім виділили їх у власне сімейство. 10 видів скунсові (що відносяться до 3 родів) поширені в Північній і Південній Америці. Два види з роду смердючих борсуків - палаванскій і Зондський (або теледів) - мешкають в Індонезії.

У всіх представників сімейства скунсові є пахучі анальні залози, як і у куницевих, до яких їх відносили. У деяких скунсові (в тому числі смугастого скунса), так само, як і у куницевих, під час вагітності є стадія затримки імплантації ембріона. Скунсові і куньи - стопоходящие звірі (тобто при ходьбі спираються на повну стопу, на відміну від пальцеходящие псових або котячих).

Вид і людина

Навіть людина, яка ніколи не бачила скунса, знає, що скунс - вонючка. цього багато людей скунсів не люблять і нерідко вбивають. Інші люди, підкорені красою скунсів, заводять їх будинку.

Саме слово скунс - skunk (спочатку, в першій половині XVII століття, «squunck») - походить від слова «seganku» з мови індіанців Нової Англії (швидше за все алгонкинской, можливо - абенакі), а його коріння - протоалгонкінскіе слова * / šeka: kwa /, від * / šek- / «мочитися» + * / - a: kw / «лисиця».

Європейські переселенці дуже швидко познайомилися з яскравими мешканцями Америки. Так, скунс згадується в 1634 році в «реляції єзуїтів» (листування французьких місіонерів в Америці з Парижем, пам'ятник XVII століття): «Інше - невелика тварина, зростанням з дрібну собаку або з кішку. Я згадую його не по нагоди його досконалості, але щоб зробити його символом гріха. Я бачив трьох або чотирьох. У нього чорний хутро, досить гарний і блискучий, а по спині його йдуть дві білосніжних смуги, які зливаються у шиї і біля хвоста, утворюючи овал і багато додаючи до його витонченості. Хвіст пухнастий, густо вкритий хутром, подібно хвосту лисиці.Звірятко носить його, закинувши на спину, як білка. Тварина швидше біле, ніж чорне, і на перший погляд, особливо коли воно йде, ви б сказали, що воно гідно імені собачки Юпітера. Але воно настільки смердюче, виділяє настільки солодкий поганий запах, що негідно зватися навіть собакою Плутона. Жодна стічна канава не пахло так огидно. Я б не повірив, якби не відчув цього сам. Ваше серце майже зупиняється при наближенні до цієї тварини. Двох убили у нас у дворі, і кілька днів після ми не могли туди входити »(Paul le Jeune, глава IX« Про полювання та рибної ловлі », стор. 313)

Як образливого слово «skunk» в англійській мові використовується з середини XIX століття, як іменник воно позначає негідника, а як дієслово - «обіграти всуху», «не заплатити» і грубий синонім слова «обдурити».

На скунсів здавна полювали, і до 1950 шкурки йшли на експорт під гучними назвами «американський соболь» або «аляскинський соболь». Потім був прийнятий закон, що зобов'язує інформувати покупця про походження хутра, і в той же час пішла мода на довгошерстий хутро. «Скунсові хутряний ринок» обвалився, з тих пір скунси набирають популярність в якості домашніх тварин. Втім, скунсів досі розводять на фермах заради хутра, серед них є альбіноси і інші колірні варіації.

Смугастий скунс - найбільш легко приручаються з скунсів, тому саме їх найчастіше утримують будинки. Смугастих скунсів дозволено містити в США (17 штатів), Канаді, Німеччині, Нідерландах, Італії та Великобританії. Зазвичай у домашніх скунсів запахові залози видаляють хірургічним шляхом. У Великобританії дозволено тримати скунсів, але прийнятий Парламентом у 2006 році «Акт про благополуччя тварин» заборонив видаляти залози. У більшості штатів США тримати скунсів заборонено законом, а в інших потрібен дозвіл. Заборона пов'язана з тим, що скунси переносять сказ, а місцями їх популяції самі сильно страждають під час спалахів цієї хвороби.

За свідченням перших переселенців, скунсів приручали ще корінні жителі Америки для боротьби з гризунами та зміями. Пізніше їх приклад наслідували.

Домашній скунс - звір не для всіх. Будинок повинен бути «скунсоустойчівим», а все ящики - забезпечені замками, адже цікавий звірок намагається скрізь залізти і до всього докопатися. Сам скунс вимагає великої уваги і турботи. Їх не можна перегодовувати: вони вічно голодні, але якщо дати їм волю в їжі, починають страждати від ожиріння.

Зовнішній вигляд

Смугастий скунс - невеликий звір, розміром з кішку. Довжина тіла 33-46 см, хвоста 18-25 см, маса дорослого смугастого скунса в середньому 3-3,5 кг (до 6,8 кг). Самці трохи крупніше самок.
У скунсів трикутна мордочка з невеликими округлими вушками і маленькими чорними блискучими очима. На чорній мордочці біла стрілка, по обидва боки тіла йдуть широкі білі або жовтуваті смуги. Забарвлення особин індивідуальна. Яскрава, контрастна забарвлення попереджає хижаків: скунса краще не чіпати!

На передніх лапках по 5 довгих загнутих пазурів, використовуваних при копанні. Кігті на задніх лапках (теж по 5) коротші і прямі.

Захист скунса

Назва роду «Mephitis» означає «поганий запах». У всіх скунсові є пахучі парні анальні залози. Їх їдким, погано пахне секретом скунсові здатні вистрілювати на 1-6 м. У смугастого скунса кожна із залоз містить приблизно 15 мл жовтої маслянистої рідини. Скунс «вистрілює», різко скорочуючи зовнішній сфінктер ануса. Тому існує думка, що схоплений за хвіст і піднятий в повітря скунс безпечний. Однак дослідник скунсів Джеррі дрег (Jerry W. Dragoo, Texas A & M University, обгрунтував виділення сімейства Mephitidae за допомогою молекулярних досліджень ДНК) на власному досвіді переконався, що навіть висить в повітрі скунс здатний видати по противнику різко пахне струмінь. За його спостереженнями, скунси розбризкують секрет двома способами. Якщо скунса переслідують, і гонитва і перешкоди заважають прицілитися, то скунс випускає хмарка, через яке доводиться пробігти переслідувачеві. Якщо ж скунса загнали в кут, то звір випускає цівку секрету з вражаючою влучністю. При цьому характер кожного скунса проявляється індивідуально: одні постійно бризкають, поки не закінчиться запас в залозах, а після починають кусатися (до речі, домашні скунси, позбавлені залоз, теж кусаються). Інші ж ведуть себе спокійно і після упіймання не бризкали.

До складу розбризкує секрету входить етилмеркаптан (етилмеркаптан, бутілмеркаптан) - надзвичайно пахуче летюча речовина. Саме його додають до не має запаху природного газу, щоб люди могли відчути витік: «запах газу» - насправді запах етилмеркаптан. Чи не розчиняється водою, тому видалити запах з одягу або вовни вкрай важко. При попаданні в очі секрет викликає сильне печіння, у великих концентраціях викликає нудоту і головний біль, так що знайомі зі скунсом хижаки обходять його стороною.

Захисне поведінка з демонстрацією поз загрози і розбризкуванням пахучого секрету скунси виявляють лише при появі серйозної загрози - собаки, людини, дикого хижака. Якщо небезпека наближається повільно, то спочатку скунс намагається попередити і відлякати непроханого гостя. Звірятко вигинає спину, задирає і розпушує хвіст, тупотить передніми лапами (іноді так інтенсивно, що «стає на руки»). Якщо це не допомагає, і небезпечний гість підходить надто близько чи надто швидко, скунс вистрілює в противника крапельками смердючої рідини. Цікаво, що самі скунс не пахнуть мускусом. Запах видають лише особини, тільки що використовували свою зброю.

Поширення

Смугастий скунс поширений дуже широко по Північній Америці, від південної половини Канади до півночі Мексики. Цей вид населяє найрізноманітніші місцеперебування: ліси і безлісні рівнини, пустельні райони, але віддає перевагу відкритим місця і лісові галявини. Особливо численні скунс в сільськогосподарських угіддях і передмістях, де вистачає і їжі, і укриттів. Іноді вони поселяються навіть в містах, під будинками і гаражами. В основному скунси населяють рівнини і низькогір'я, від рівня моря до 1800 м, але їх зустрічали і в горах на висотах до 4200 м над рівнем моря. За останні століття смугастий скунс розширив свій ареал на північ слідом за людиною, вирубують суцільні ліси.

Дієта і кормове поведінка

Смугастий скунс - всеїдний хижак, його «меню» залежить від доступності того чи іншого корму, а тому сильно змінюється від місця до місця і по сезонах. У більшості місць ці звірята в теплу пору року поїдають величезну кількість комах (особливо жуків і коників, в тому числі колорадських жуків і сарану), а ранньою весною і пізньою осінню, коли комах немає, скунси переключаються на дрібних ссавців (мишей, полівок, хом'яків , землерийок), птахів і рослинну їжу.

Гризуни частіше стають їжею смугастого скунса в самому юному віці, коли він знаходить гнізда з малюками, або у вигляді падали. Яйця птахів і погано літаючі пташенята можуть становити значну частину харчування скунса під час гніздового сезону. На роль рослинної їжі в раціоні смугастого скунса у дослідників різні погляди. Одні вважають, що рослинні залишки в екскрементах скунса з'являються в основному від випадково з'їдених разом з комахами частин рослин, а спеціально з'їдаються лише деякі рослини. Серед цих рослин кукурудза, черемха пізня, фізаліс різнолистний і деякі види пасльону. Деякі зоологи вказують, що плоди складають основу раціону смугастого скунса пізньої осені та взимку, по крайней мере, в деяких частинах ареалу (штат на США). Але більшу частину часу і на переважній частині ареалу харчування смугастого скунса на 80-90% складається з тваринної їжі. З рослинної їжі скунси охоче поїдають горіхи, чорницю, лохину і інші ягоди.

У пошуку їжі застосовуються всі органи чуття: у смугастого скунса прекрасно розвинені слух і нюх, але добре бачать вони на відстані до 6-7 м. Спосіб видобутку їжі залежить від виду корму. Так, коників скунс накриває передніми лапами, підстрибуючи слідом за втеклої здобиччю і роблячи нову спробу. Жуков і їх личинок він викопує (у нього досить довгі і гострі кігті на передніх лапах), залишаючи характерні конічні ямки. Виявивши гніздо бджіл або вулик, скунс турбує їх, скрібши лапою по стінці або земляний «даху», і ловить на виході. Яйце звірок штовхає і крутить між задніми лапами, поки шкаралупа НЕ розіб'ється об твердий предмет. Спійману видобуток скунс поїдає відразу, але іноді катає лапою по землі: волохатих гусениць - щоб обламати волоски, жаб - щоб вимазати отруйний секрет шкірних залоз.

Активність і зимівля

Скунс активні в сутінках і вночі, вибираючись на пошуки їжі після заходу і повертаючись в притулок на світанку. Літні притулку можуть розташовуватися на поверхні - в траві або під кущем.
У північній частині ареалу скунс зимують, ховаючись в норах і інших сховищах. Перед цим вони сильно від'їдаються, накопичуючи жир, а до весни втрачають 15-40% осінньої маси. Самки і молоді скунси збираються в одному притулок по 6-8 звірків, іноді до них приєднується самець. В основному ж дорослі самці проводять зиму поодинці.

У тварин, що впадають в справжню зимову сплячку, температура тіла знижується до 3-6 градусів, серце робить менше 10 ударів за хвилину, дихання рідке. Бурундуки або їжаку потрібно кілька годин, щоб вийти з цього стану. Для інших тварин характерний зимовий сон, при якому тварина може швидко прокинутися, а температура тіла знижується незначно (так сплять ведмеді). Смугастий скунс взимку часом занурюється в стан під назвою «тóрпор». Нормальна температура тіла смугастого скунса, в торпор вона знижується до 26С - це найнижча температура тіла, зазначена у всього загону Хижих. При цьому знижується рівень обміну речовин і, відповідно, енергетичних витрат на підтримання високої температури тіла.

Вчені виявили, що одинаки і групи скунсів зимують зовсім. Поодинокі особини частіше впадають в торпор (50 разів за 120 днів), на більш тривалий час (7-8 годин) і з більш низькою температурою (26). При цьому до кінця зими вони виснажують свій жировий запас (і жир становить менше 10% маси тіла). Групи смугастих скунсів занурюються в торпор рідше (6 раз за 120 днів), на менший час (5 годин) і менш глибоко (температура тіла), їм вдається зберегти до весни більше жиру (25% маси тіла). Соціальна терморегуляція, коли тварини збираються разом і тісно притискаються один до одного, щоб зберегти тепло, відома і в інших видів (наприклад, у альпійського бабака, деяких мишей і хом'яків, імператорського пінгвіна).

Соціальна поведінка

Скунс - скромні, непомітні і безконфліктні тварини. Лише під час сезону розмноження або хворі на сказ скунси проявляють агресію. Вони ведуть переважно одиночний спосіб життя (за винятком короткого шлюбного сезону), але спокійно ставляться до присутності представників свого виду. З настанням холодів самки можуть збиратися разом в одному зимувальних притулок, іноді до них приєднується самець, але один одного дорослі самці уникають.

Розмноження та батьківське поводження

Скунс розмножуються один раз на рік. Шлюбний сезон доводиться на весну, в середній частині ареалу - на першу половину березня, на північ від - пізніше, а південніше - в лютому.

Самці скунсів полігамні і можуть за час шлюбного сезону злучитися з декількома самками. Іноді щасливий самець охороняє свій «гарем» від наблизився конкурента, завдаючи удари плечима і кусаючи його за ноги. Завагітніла самка злобно б'ється, якщо самець намагається з нею злучитися. У разі втрати першого виводка деякі самки можуть знову злучитися з самцем.

Після шлюбного періоду самець не бере участі в турботі про потомство і веде одиночний спосіб життя, відновлюючи жирові запаси, витрачені на пошуки самок, спарювання і бійки з конкурентами.

Самка риє нору чи влаштовує притулок під корінням. Там вона народжує 4-6 дитинчат (хоча іноді їх буває 10-12). При народженні вони безпорадні і малі, вагою всього. Вони рожеві і голі, місцями покриті пучками короткою шёрсткі. Майбутня «схема забарвлення» блідо промальована на шкірі темними і світлими плямами. У більшості дитинчат на третьому тижні життя відкриваються очі, а на 24-27 день відлипає від голови вушна раковина, і відкриваються слухові проходи. Пізніше, в 34-52 дня, прорізаються зуби. Зате «мускус» у юних скунсів є з народження, а виділяти його вони здатні на день життя! У віці 6-8 тижнів дитинчата починають супроводжувати самку під час нічних вилазок, в двомісячному віці вона перестає годувати їх молоком. Зростання дитинчат в різних виводках відбувається: відрізняються і терміни відкриття очей, і появи зубів, і набір маси тіла. Так, в одному з виводків домашніх скунсів дитинчата важили по 210 г на день життя, а в іншому - вже на день. Молоді скунси частіше залишають гніздо вже у віці 2,5 місяців, але можуть залишатися в норі з матір'ю 3-5 місяців. Іноді, особливо на півночі, вони залишаються з матір'ю до осені і зимують разом з нею. Статева зрілість у смугастих скунсів настає у віці.

У скунсів є кілька цікавих особливостей розмноження. Наприклад, у самки скунса индуцированная овуляція. Це означає, що зрілі яйцеклітини виходять з яєчників після спарювання. Самець знаходить готову до спаровування самку і залишається поруч протягом кількох днів. Яйцеклітини виходять через 40-50 годин після першого спарювання. Самець злучається з самкою кілька разів, тому запліднення відбувається майже обов'язково, а частка «втрачених можливостей» дуже мала. Такий же механізм відомий у кішок.

Інша цікава особливість - прихована стадія вагітності, або затримка імплантації ембріона. Тривалість вагітності смугастого скунса коливається від 59 до 77 днів (в середньому 63 дня). Після спарювання запліднена яйцеклітина починає ділитися, потім поділ клітин зупиняється (на стадії бластоцисти - кулі з декількох десятків клітин діаметром менше 0,1 мм) і завмирає на кілька днів - до 19. Чим раніше в сезон розмноження сталося спаровування, тим довше ця пауза, і пологи у самок відбуваються синхронно, незважаючи на різний час спарювання. Така затримка імплантації ембріонів поширена у багатьох куницевих і триває часом кілька місяців: гон (час спарювання) сильно розтягнутий, спарювання відбувається тоді, коли вдалося знайти партнера, а пологи - в зручний час в кінці весни або на початку літа.

Також у вчених є припущення, що в південній частині ареалу деякі самці готові до спаровування протягом всього року.

Загрози і вороги

Більшість хижих звірів починають полювати на скунсів лише в разі крайньої голоду. Смугастих скунсів добувають пума і червона рись, койот і американський борсук, звичайна і сіра лисиці. Тому скунси нерідко стають здобиччю великих денних хижих птахів, нечутливих до пахучої захисту звірка - беркута і білоголового орлана, а основним його ворогом вважається віргінський пугач.

У наші дні люди рідко полюють на скунсів. Найсильніше ці тварини страждають від хвороб (сказу, паразитів і ін.), Часто гинуть на дорогах.

Історія життя в зоопарку

Вперше пара смугастих скунсів з'явилася в Московському зоопарку в березні 2014 року.

Наших скунсів досить просто відрізнити один від одного за забарвленням: у самки чорна смуга йде уздовж всієї спини, а у самця білі смуги дуже широкі і в задній частині спини зливаються. Самка більш ручна і добродушна, самець поводиться обережно. Втім, в обох звірів це залежить від настрою. Якщо самцеві не до вподоби, то він тупотить передніми лапками.

Скунси всеїдні і схильні до повноти.Тому у нашої пари «овочева дієта»: вони отримують капусту, огірки, помідори, перець, а з фруктів - тільки яблука (хоча із задоволенням налягали б на солодке). Із запропонованих м'ясних страв скунси вибрали перепілок, яких їм дають без пір'я, курка і риба не припали їм до смаку. Перепелині яйця самець і самка отримують: самочці дають розбите яйце в мисці, а самець справляється сам. Він стукає по яйцю передніми лапками, кігтями розбиваючи шкаралупу. Дають скунс і живий корм - личинок борошняних черв'яків, Зофобас і сарану.

Скунси - лежня, здатні проспати весь день і вийти за кормом тільки ближче до ночі. Вони виходять з будиночка, коли кипри приходять їх годувати і влаштовувати прибирання. Тому вранці їм дають сир і борошняних черв'яків, щоб відвідувачі могли помилуватися на наших кошлатих вгодованих красенів. Основну частину корми скунси отримують ближче до вечора - саме перед заходом вони найбільш активні.

Співробітники, які доглядають за скунсами, багато уваги приділяють збагаченню середовища своїх підопічних. Їх завдання - щоб тваринки не нудьгували і побільше рухалися, чи не набираючи надлишок ваги. Тому скунси постійно отримують іграшки «з сюрпризом». Наприклад, коробочки чаю, всередині яких заманливо шарудять борошняні черв'яки. Щоб дістатися до їжі, коробочку доведеться штовхати, валяти, перекочувати з одного боку на другий, тикати носом, притискати лапою! Таку ж роль «тренажера» грають кегля з личинками або кульки з маленькими дірочками, через які висипається їжа. Іноді скунс доводиться розшукувати шматочки фруктів, щільно загорнуті в папір і заховані в різних куточках вольєра. Ласощі мало знайти, потрібно ще й розгорнути!

Іноді скунси займаються будівництвом: принесене людьми сіно вони перетягують в свій будиночок, влаштовуючи усередині гніздо на свій смак.

Запахові періанальних залози у наших скунсів видалені, тому можна приходити і милуватися звірками без побоювання! Зиму вони проводять в теплі - в одному будинку з тапір, осликами і жирафом Самсоном, а влітку гуляють у відкритому вольєрі.

Відсутність цих залоз не заважає домашнім скунс розмножуватися, але позбавляє їх захисту: якщо такий скунс вислизне з дому, то не зможе відбитися від більш великих хижаків.

Pin
Send
Share
Send